Firmy splácejí úvěry trochu ukázněněji, domácnosti hůře

Ekonomika Ekonomika
4. 11. 2011 10:32
Zadlužení domácností je už těsně pod hranicí 1,1 bilionu Kč
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Trochu lepší platební morálku než v září a zejména na jaře registruje Česká národní banka ve splácení úvěrů. Podle jejích posledních statistik, které odrážejí stav v září tohoto roku, podíl problematických úvěrů, takzvaných úvěrů v selhání, na celkovém objemu bankovních půjček klesl na 6,24 procenta ze srpnových 6,28 procenta.

U domácností ovšem podíl úvěrů v selhání, kam patří například půjčky nesplácené 90 a více dní, v září stoupl mírně na 5,26 procenta z 5,25 procenta na konci srpna.

Také u nefinančních podniků podíl problémových půjček v září vzrostl na 8,50 procenta z předchozích 8,49 procenta. Tento stav je ale stále ještě v souladu s očekáváními ČNB.

Domácnosti už mají dluh 1,1 bilionu korun

Podle základního scénáře z aktuálních zátěžových testů České národní banky by se podíl úvěrů v selhání na úvěrech měl u nefinančních podniků v nadcházejícím období pohybovat v rozmezí 8,3 až 8,7 procenta. Pro obyvatelstvo počítá ČNB v příštím roce v rámci základního scénáře s mírným nárůstem nesplácených úvěrů k 5,8 procenta.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního září vzrostly o 4,4 miliardy korun na 1,096 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 58,7 miliardy korun. Zadluženost podniků byla v devátém měsíci meziročně vyšší o 47,4 miliardy korun na 947,68 miliardy korun. Proti srpnu stoupla o 8,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy