Unipetrolu při vyšších tržbách letos klesá zisk

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 11. 2011 12:06
Vloni měla za 9 měsíců společnost více než miliardový čistý zisk
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Unipetrol

Praha - Jen zhruba třetinový má letos za tři čtvrtletí čistý zisk petrochemická společnost Unipetrol. Za letošní tři čtvrtletí dosáhla zisku 334,8 milionu. Přitom vloni byl za stejné období zisk více než miliardový.

Tržby přitom firmě vzrostly na 73,1 miliardy korun ze 64 miliard Kč o rok dříve.

Neauditované konsolidované výsledky společnost zveřejnila na svých internetových stránkách.

Hlavními důvody ztráty byla podle vedení Unipetrolu podzimní odstávka litvínovské rafinerie. S tím souvisely nižší prodeje rafinérských a petrochemických produktů. Objem zpracované ropy klesl meziročně o 20 procent..

Výdaje za periodickou odstávku v Litvínově Unipetrol ve třetím čtvrtletí vyčíslil na 800 milionů korun, dalších 500 milionů korun vynaloží ve čtvrtém čtvrtletí. Odstávka již byla dokončena a instalace uvedeny zpět do provozu. Další odstávku chystá Unipetrol v Kralupech v roce 2013 a znovu v Litvínově v roce 2015.

Lidé na čerpacích stanicích méně kupují drobnosti

Rafinérský segment ve třetím čtvrtletí zaznamenal kvůli odstávce provozní ztrátu 330 milionů korun, což je zhruba dvojnásobná ztráta proti loňsku. Negativní vliv měla také nižší marže a nepříznivý kurz koruny vůči dolaru. Do provozní ztráty 270 milionů korun se dostal také petrochemický segment. Loni vykázal zisk 176 milionů korun.

Maloobchod ve třetím čtvrtletí snížil provozní zisk o 17 procent na 142 milionů korun. Příčinou byla nižší poptávka po naftě i benzinu. Slabší byl na čerpacích stanicích Benzina, které Unipetrol vlastní, také doplňkový prodej.

V samotném třetím čtvrtletí Unipetrol hospodařil se ztrátou 128 milionů korun, zatímco ve stejném období loňského roku vykázal zisk 175 milionů korun.

Také analytici očekávali ztrátu

Výsledek je ale v souladu s odhady analytiků, kteří odhadovali ztrátu kolem 126 milionů korun.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

 

Právě se děje

Další zprávy