Čekia: ČEZ ničí přidanou hodnotu pro majitele

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 11. 2011 11:48
Energetický gigant se v žebříčku za rok 2010 propadl z vrcholu na dno žebříčku.
ČEZ se propadl z čela žebříčku až na jeho konec
ČEZ se propadl z čela žebříčku až na jeho konec | Foto: Karel Toman

Praha - Výrazné změny doznal aktuální žebříček EVA TOP 100. Za rok 2010 jej zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (Čekia). Absolutními vítězi se stali operátoři Telefónica O2 a T-Mobile.

Ukazatel Economic Value Added (EVA) hodnotí, zda společnost pro své majitele vytváří přidanou ekonomickou hodnotu, nebo zda naopak hodnoty vložené investorem ničí.

Telefónica na prvním místě nahradila dosud kralující ČEZ, který naopak zaznamenal prudký propad na samé dno žebříčku - na 47 965. místo. Jeho EVA totiž meziročně klesla o astronomických 14,08 miliard korun.

Právě to pomohlo operátorovi k vítězství. Její EVA totiž poklesla meziročně o 1,48 miliardy korun, tedy o 17,5 procenta.

Velmi dobře si vedl i druhý T-Mobile. vykázal absolutní EVA ve výši 6,84 miliardy korun. „Rozdíl mezi vytvořenou ekonomickou hodnotou obou operátorů za rok 2010 je minimální, nicméně T-Mobile s investovaným kapitálem hospodaří výrazně efektivněji než Telefónica O2, neboť jeho rentabilita investovaného kapitálu dosáhla 33 procent," komentoval výsledky hodnocení analytik agentury ČEKIA Michal Řičař.

Třetí příčka za rok 2010 patří energetická společnost Dalkia, která se na bronzovou pozici vyhoupla z osmého místa v roce 2009. Její přidaná ekonomická hodnota dosáhla 3,63 miliardy korun.

Skokanem loňského roku se v žebříčku stala společnost Škoda Auto, která svou EVA zvýšila o 6,3 miliardy korun a z původního 71 693. místa se za rok vyhoupla na páté místo.

ČEZ však nebyl největším „propadákem" v ekonomické přidané hodnotě. Ještě hůř si vedla RWE Transgas, jehož hodnota tohoto ukazatele poklesla o 20,81 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy