Český průmysl rostl v říjnu nejpomaleji za dva roky

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 11. 2011 10:20
Růst průmyslové výroby dostoupil vrcholu v lednu, od té doby jen klesá, teď je níž než v roce 2009
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Dva roky trvající tempo, jímž český průmysl setřásá krizi, zpomaluje. Ukazuje to Index nákupních manažerů, který pravidelně sestavuje HSBC Bank na základě údajů ze zhruba 250 podniků.

V říjnu podle tohoto průzkumu rostla výroba nejpomaleji od prosince 2009, podle HSBC zpomaluje tempo každý měsíc od ledna, kdy naopak bylo na maximu za devět a půl roku.

Hlavní výrobní index pro Českou republiku klesl již podruhé v řadě, tentokrát z 52,3 bodu na 51,7 bodu. Tento vývoj byl patrný na čtyřech z celkových pěti složek indexu, jedinou výjimkou byly dodací lhůty dodavatelů.

"U nových zakázek jsme zaregistrovali nejslabší nárůst od srpna 2009, kdy stávající růstová série začala. Podle údajů byly exportní trhy obzvláště slabé a nové exportní zakázky tak oproti minulému měsíci rostly jen zanedbatelným tempem. Řada firem uvedla, že klíčový německý trh vykazoval jen slabou poptávku," uvedla banka.

V říjnu dál stoupala alespoň zaměstnanost, firmy také nakoupily více surovin, jejich objem však rostl nejpomaleji od prosince 2009.

"Firmy se snaží vyrovnat se snížením počtu zakázek zvolněním tempa výroby, ale i snižováním stávajících zásob. Poměr zásob hotových výrobků k novým zakázkám klesá již čtvrtý měsíc za sebou a během října spadl pod historický průměr 0,9," komentoval index hlavní ekonom HSBC pro střední a východní Evropu Murat Ulgen.

Upozornil také, že ačkoliv zaměstnanost dál rostla nad dlouhodobý průměr, v dalších měsících pravděpodobně oslabí.

 

Právě se děje

Další zprávy