Kellnerova PPF váhá, zda odepsat peníze v řecké bance

ČTK ČTK
1. 11. 2011 8:49
PPF vlastní zhruba pět procent jedné z řeckých bank. Může přijít o stamiliony

Praha - Půl roku po vstupu do čtvrté největší banky v Řecku manažeři investiční Kellnerovy společnosti PPF zvažují, že investici za zhruba 65 milionů eur (asi 1,6 miliardy korun) odepíšou. Ve hře je i opačná varianta, podle níž by se PPF, ovládaná nejbohatším Čechem, zúčastnila navyšování kapitálu v bance, a tím by mohla výrazně zvýšit svůj akciový podíl ze současných 5,72 procenta.

"V tuto chvíli není jasné, která varianta zvítězí. O tom se stále debatuje," sdělil Hospodářským novinám zdroj z PPF.

Oficiálně se PPF nechce k rozhodování o řecké investici vyjadřovat. "Platí, že Řecko je stále významnou investiční příležitostí a náš podíl v Piraeus Bank je nohou ve dveřích, jimiž jsme schopni tuto příležitost zblízka sledovat," řekl listu mluvčí PPF Milan Tománek.

Od dubna ztratily akcie Piraeus Bank více než 75 procent své hodnoty. Před půl rokem byla cena jedné akcie 1,03 eura, v pondělí to bylo 22 eurocentů. Tržní kapitalizace banky tak klesla na 248 milionů eur. To oceňuje podíl PPF podle HN na zhruba 14 milionů eur. Ještě letos v dubnu ji přitom koupě 2,1 procenta akcií Piraeus Bank přišla na zhruba 24 milionů eur, píše list.

Piraeus Bank je jednou ze dvou řeckých bank, které budou podle analytika Deutsche Bank Dimitrise Giannoulise potřebovat nejvíce nového kapitálu.

Řecké banky a penzijní fondy ztratí nejvíce peněz, pokud budou držitelé řeckých dluhopisů nuceni odepsat polovinu jejich hodnoty. Právě na tomto řešení se minulý týden shodli lídři EU. Kdyby se PPF navyšování kapitálu v bance nezúčastnila, její podíl by se významně naředil.

 

Právě se děje

Další zprávy