České domácnosti bankám v září dlužily 1,096 bilionu Kč

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
31. 10. 2011 15:00
Velkou část dluhů českých domácností představují dlouhodobé úvěry na bydlení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dluhy českých domácností stále rostou. Na konci září dlužily u tuzemských bank 1,096 bilionu korun. Vyplývá to z harmonizované měnové statistiky, kterou Česká národní banka (ČNB) v pondělí vydala.

Ve srovnání se zářím 2010 narostl dluh českých domácností o 58,7 miliardy korun. To znamená o 5,35 procenta. Ve srovnání s letošním srpnem se zadlužení zvýšilo o 4,43 miliardy korun.

Nejčastěji se za tímto dluhem skrývá úvěr na nákup obytné nemovitosti, který má splatnost delší než pět let. Celková hodnota těchto úvěrů na konci září činila mírně přes 754 miliard korun. Všechny úvěry na pořízení vlastního bydlení dosáhly hodnoty 768 miliard korun.

Více než 132 miliard korun dluží domácnosti také v rámci spotřebních úvěrů se splatností nad pět let.

"Mírný růst zadluženosti českých domácností je zcela v souladu s vývojem ekonomiky i vývojem cenové hladiny. Pokud navíc přihlédneme ke spíše klesajícím cenám nemovitostí, je vidět, že se bankám daří poskytovat úvěry navzdory nejisté hospodářské situaci," uvedl pro ČTK Petr Kříž ze skupiny PwC.

Zadlužení narůstá také v případě domácích nefinančních podniků. Jejich dluh v září přesáhl 829 miliard korun. Meziročně se dluh zvýšil o 6,15 procenta.

Čtvrtina dlužné částky má splatnost více než pět let. Naopak, nejvýše jednoleté půjčky se podílejí na celkové hodnotě téměř třetinou. Nejvíce peněz dluží firmy, které působí v oblasti průmyslu a komerčních služeb, dále v sektoru obchodu, oprav, pohostinství a ubytování.

 

Právě se děje

Další zprávy