Podvodníci lákají z firem data i desetitisíce korun

Tereza Holanová Tereza Holanová
31. 10. 2011 12:21
Formuláře se tváří poctivě, firmy by je ale měly důkladně pročíst, varují Veletrhy Brno
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Firmy, které vystavují na veletrhu v Brně, by si měly dát pozor, komu poskytují své údaje. Společnost Veletrhy Brno (VB) varuje, že o aktuální data mohou žádat i podvodníci.

Ti podle VB mohou firmám, které někdy v Brně vystavovaly, poslat nabídku, aby aktualizovaly svá data v nějakém katalogu nebo seznamu vystavovatelů.

Za zpracování informací nebo zařazení do databáze si přitom účtují nemalý poplatek. Ve vzorové nepoctivé objednávce se firma například zavazuje, že bude během tří let platit 1271 euro ročně (zhruba 31 560 Kč).

Oklamané firmy často nečtou podmínky

Od smlouvy lze poté odstoupit pouze dvanáct dní od podpisu. Veletrhy Brno doporučují nic nehradit a zaslat druhé straně vyjádření, že byl vystavovatel uveden v omyl, neboť se domníval, že jej vyplnění formuláře k ničemu nezavazuje. "Vymahatelnost těchto závazků je ale obvykle velmi problematická," uvádí VB.

Podvodníci používají formuláře, ze kterých na první pohled neplyne, že se jedná o nevýhodnou objednávku. "Na průvodních dopisech nebo formulářích bývá často uveden název veletrhu nebo firma pořadatele veletrhu," uvádí Veletrhy Brno.

K oklamání vystavovatele přitom dochází hlavně proto, že si důkladně nepřečte celou nabídku. Veletrhy Brno tedy radí pečlivě nastudovat smluvní podmínky. Pokud si firma ani potom není jistá, měla by kontaktovat obchodníka, s nímž dříve řešila účast na veletrhu.

 

Právě se děje

Další zprávy