Česká spořitelna zvýšila do září zisk o 15 procent

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
28. 10. 2011 9:45
Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Group, je naopak v obří ztrátě
Foto: ČS

Praha - Česká spořitelna zvýšila za první tři čtvrtletí tohoto roku meziročně čistý konsolidovaný zisk na 9,56 miliardy korun. Její rakouská matka Erste Group naopak hlásí větší ztrátu, než se očekávalo.

Meziročně neauditovaný zisk největší banky v Česku vzrostl o více než 15 procent. Ve stejném období loňského roku činil 8,28 miliardy korun. Čistý úrokový výnos zvýšila banka o tři procenta na 23,34 miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodního účetnictví zveřejnila v pátek v tiskové zprávě.

A naopak Erste Group, která Českou spořitelnu vlastní, vykázala do konce září ztrátu 973 milionů eur, tedy v přepočtu přes 24 miliard Kč. Loni byla za tři čtvrtletí v zisku 634 milionů eur, stojí ve zprávě, kterou banka publikovala na svých stránkách.

Kysilka: Výsledky jsou to výborné

Na výsledky České spořitelny za tři čtvrtletí 2011 měl pozitivní vliv rostoucí čistý úrokový výnos, pokračující pokles nákladů a nižší tvorba opravných položek na úvěry a pohledávky. Negativní vliv na výsledek měl pokles čistého zisku z obchodních operací a zhoršení ostatních provozních výsledků.

"Navzdory nevyřešené dluhové krizi v Evropě a jejímu vlivu na reálné ekonomiky můžeme oznámit výborné výsledky. Ty kromě růstu výnosů z obchodních činností odráží nižší tvorbu opravných položek a klesající provozní náklady," uvedl generální ředitel banky Pavel Kysilka.

Výsledky České spořitelny označil za velmi dobré. Banka je podle něj silně kapitálově vybavená a disponuje dostatečnou likviditou.

Provozní zisk se meziročně snížil o tři procenta na 19,29 miliardy korun. Čisté příjmy z poplatků a provizí se meziročně zvýšily o dvě procenta na 9,16 miliardy korun, a to hlavně díky příjmům z platebních transakcí, když rostl jejich počet a objem. Čistý zisk z obchodních operací se meziročně snížil o 72 procent na 670 milionů Kč. Klesly hlavně výnosy z devizových obchodů a z operací s cennými papíry kvůli vývoji na finančních trzích ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Provozní náklady klesly o 1,4 procenta na 13,89 miliardy korun. Odpisy hmotného a nehmotného majetku klesly o šest procent. Saldo tvorby rezerv a opravných položek k úvěrům a pohledávkám se snížilo o 37 procent na záporných 4,91 miliardy Kč. Důvodem meziročního poklesu je zlepšení jak korporátního, tak i retailového úvěrového portfolia.

Bilanční suma banky vzrostla o 4,5 procenta na 932 miliard korun. V meziročním srovnání rostl na aktivní straně bilance objem portfolia cenných papírů, zejména držených do splatnosti, a poklesly mezibankovní pohledávky. Na pasivní straně bilance rostly klientské a mezibankovní závazky a objem vlastního kapitálu. Snížila se velikost podřízeného dluhu.

Objem celkového portfolia klientských úvěrů se meziročně zvýšil o 1,4 procenta na 471,56 miliardy korun zásluhou vyššího úvěrování podnikatelských subjektů a díky rostoucím hypotečním úvěrům fyzickým osobám. Portfolio maloobchodních úvěrů stouplo o půl procenta na 260,5 miliardy korun. Klientské vklady vzrostly o 3,3 procenta na 701 miliard.

Zlepšovat se budou výsledky banky podle Kysilky i nadále. "Očekáváme uspokojivý výhled v oblasti průmyslové výroby tažené exporty a s tím spojenou poptávku po investicích," doplňuje šéf banky.

Erste doplatila na situaci v Maďarsku a Rumunsku

Hůře dopadla matka České spořitelny. Jak finančníci z Vídně naznačili již na začátku října, banku namísto plánovaných zisků čekají ztráty.

K těm došlo hlavně k odpisům spojeným s dluhovou krizí v Evropě. Na rozdíl od dalších velkých evropských bank však Erste nedoplatila na špatné investice v Řecku, ale především v Maďarsku a Rumunsku.

Šéf Erste Andreas Treichl oznámil, že během posledních týdnů banka přestala doufat, že se brzy dočká řešení vládní evrospké dluhové krize. Přijala proto mimořádná opatření s dopadem na základní kapitál.

Provozní zisk Erste group klesl o 8,8 procenta na 2,6 miliardy euro, snížil se i čistý zisk z obchodních operací, a to o 87,1 procenta. Čistý úrokový výnos posílil o 0,9 procenta na 4,1 miliardy euro.

Česká spořitelna nebyla jedinou úspěšnou dcerou Erste. Zisky v prvních devíti měsících vykázaly také lovenská sporiteľňa, Erste Bank Oesterreich and Erste Bank v Chorvatsku.


 

 

Právě se děje

Další zprávy