Někdo už to ví. Euro zkrachuje a vy na tom vyděláte

Tomáš Fránek
28. 10. 2011 21:12
Finanční společnosti lákají klienty na to, jak vydělat na krachu eura
Foto: Thinkstock

Brno - Buďte první na světě a vydělejte na krachu eura.

Finanční experti tak už lákají klienty na to, čemu chtějí evropští politici stůj co stůj zabránit. V Evropě se tak už objevují inzeráty, které lidem nabízí možnosti jak vydělat na definitivním krachu eura. A americká banka Goldman Sachs tajně radí svým klientů, aby sázeli proti euru.

"Buďte jedni z prvních, kdo dostane tuto naléhavou zprávu. Můžete čekat velmi pěkný zisk. Projekt eura zkrachuje a investoři musí být připraveni," je napsáno v jednom z inzerátů.

A objevují se také rady, do čeho investovat a co po krachu eura bude vydělávat.

Tajně vám poradíme opak

Lidé tak mají nakupovat německé dluhopisy - německá marka se po konci eura stane jednou z nejsilnějších měn na světě.

Pád eura může také pomoci vydělat lidem, kteří investují do cestovního ruchu. Nové měny zemí jako je Řecko, Itálie nebo Španělsko budou slabé a to bude výhodné pro lidi, kteří chtějí cestovat. Akcie společností z turistického ruchu tak půjdou nahoru.

Goldman Sachs ve tajné zprávě pro své nejlepší klienty lidem zase doporučuje sázet proti euru a nakupovat švýcarský frank. A vsadit si na bankrot některých evropských firem.

Autorem zprávy je analytik banky Goldman Sachs a ten říká. "Ano, víme, že se teď všechno řítí do pekel, tak toho sakra využijte a vydělejte na tom." Oficiálně banka svým klientům radí úplný opak.

Krach je katastrofa

Studie ale ukazují, že krach eura by pro Evropu znamenal ekonomickou katastrofu.

Přinesl by totiž výrazný ekonomický pokles, krachy firem, zvýšení nezaměstnanosti a další miliardy na záchranu špatných bank.

A je výrazně levnější euro zachraňovat, než čekat na jeho konec. Takový je výsledek výpočtů švýcarských expertů z banky UBS, kteří posuzovali několik variant dopadů evropské dluhové krize.

Cenu "smrti eura" v Německu vyčíslili švýcarští experti na šest až osm tisíc euro na každého obyvatele nejsilnější země eurozóny v prvním roce konce společného měnového projektu a až na 4,5 tisíce eur v každém dalším roce.

"Převedeno na hrubý domácí produkt by šlo o pokles o dvacet až dvacet pět procent," napsali ve studii bankéři.


 

Právě se děje

Další zprávy