NWR Zdeňka Bakaly bude prodávat uhlí o 9 % levněji

ČTK ČTK
27. 10. 2011 10:37
Ceny koksu mezičtvrtletně klesla o 13 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha,Amsterodam - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, sjednala pro letošní 4. čtvrtletí ceny koksovatelného uhlí proti předchozím třem měsícům nižší o devět procent. Pro rok 2011 potvrdila záměr vyprodukovat 11 milionů tun uhlí a 800 000 tun koksu. NWR to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Průměrná sjednaná cena koksovatelného uhlí pro dodávky na čtvrté čtvrtletí je 171 eur (4155 korun) za tunu. Snížení proti předchozímu čtvrtletí je podle firmy důsledkem nižších cen tvrdého koksovatelného uhlí i poloměkkého koksovatelného uhlí na mezinárodních trzích.

Průměrná prodejní cena koksu sjednaná pro čtvrté čtvrtletí roku je 341 eur za tunu, což představuje mezičtvrtletní pokles o 13 procent. Souvisí s nižšími cenami slévárenského a vysokopecního koksu na evropském trhu.

Sjednaná průměrná cena pro prodej energetického uhlí zůstává v kalendářním roce 2011 nezměněná na úrovni 71 eur za tunu, tedy o 13 procent výše než průměrná cena v loňském roce.

Uvedené průměrné ceny jsou podle NWR orientační. Mohou být ještě ovlivněny například pohyby směnného kurzu, načasováním dodávek či ustanoveními jednotlivých smluv. Oznámené ceny vycházejí ze směnného kurzu 24,30 korun za euro. Hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí NWR zveřejní 16. listopadu.

NWR v letošním roce předpokládá prodej 10,3 milionu tun uhlí. Společnost již neočekává dosažení cíle prodejů koksu ve výši 720 000 tun. Předpokládá, že prodeje koksu letos dosáhnou objemu mezi 525 000 a 575 000 tun. Na vinně je dle společnosti slabá poptávka v Evropě.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

NWR je společností zařazenou do indexu FTSE 250, kotovanou na burzách cenných papírů v Londýně, Praze a Varšavě.

 

Právě se děje

Další zprávy