SANEP: Dvě třetiny Čechů nemohou utrácet za zbytečnosti

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 10. 2011 15:39
Podle říjnového výzkumu si letos pohoršila více než polovina Čechů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Od výplaty k výplatě žije v Česku více než čtvrtina všech domácností. Necelá polovina domácností má navíc dluhy. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP.

Pouze do výplaty vystačí peníze pravidelně více než 26 procentům dotázaných. Dalších 35 procent Čechů ale přiznává, že se jim tyto situace také stávají.

Dvě třetiny dotázaných přitom tvrdí, že si nemohou dovolit utrácet za věci, které nutně nepotřebují. Pro třetinu Čechů to není problém.

Spokojenost pouze u desetiny lidí

Dluhy má podle šetření 48,9 procenta domácností. Podle statistik České národní banky dluhy českých domácností přesáhly jeden bilion korun.

Osobního bankrotu se obává patnáct procent respondentů, více než třetina všech dotázaných má více pracovních poměrů nebo o tom uvažuje.

Téměř každý čtvrtý Čech považuje svoji situaci za špatnou. Stejné množství lidí si myslí, že se mají „spíše špatně". Důvodem k pesimismu je podle autorů výzkumu pokračující krize a strach z dopadů vládních reforem.

Že se má skutečně dobře si myslí pouze 10,9 procenta dotázaných. Zbylých 37 procent lidí považuje svoji situaci za spíše dobrou.

Hádky kvůli penězům

Jak vyplývá z šetření, meziročně se situace zhoršila u více než poloviny Čechů. Pouze dvanáct procent oslovených osob si myslí, že si přilepšily.

"Tíživá finanční situace se pochopitelně odráží i na rodinné atmosféře, což dokládá zjištění, že v souhrnu téměř pětina dotázaných uvedla, že nedostatek financí vyvolává v jejich domácnostech řadu hádek," komentují autoři výzkumu.

Výzkum se uskutečnil na počátku října. Zúčastnilo se jej přes šest tisíc respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel Česka ve věku 18 až 69 let.

 

Právě se děje

Další zprávy