Audit a hlavu šéfa Lesů ČR, zní po zrušení obří soutěže

Veronika Skálová Veronika Skálová, Karel Toman
25. 10. 2011 11:00
Úřad vydal předběžné opatření, Lesy ČR nesmí uzavřít smlouvy s vítězi tendrů
Tendr na těžbu a lesnické práce sice má vítěze, ale stojí.
Tendr na těžbu a lesnické práce sice má vítěze, ale stojí. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Antimonopolní úřad (ÚOHS) pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR na práce v lesích po roce 2012.

Vydal dokonce předběžné opatření, což jinak činí jen v případech, kdy existuje vážné podezření, že posuzovaný tendr nebyl v pořádku.

Lesy nyní nesmějí s vítězi tendru, v němž jde celkem o 7,6 miliard korun (bez DPH), uzavřít smlouvy. Podle podniku je ale takové rozhodnutí neoprávněné a podá proto proti němu rozklad.

ÚOHS dostal dva podněty. Na základě jednoho z nich zahájil správní řízení. V čem spočívají pochybnosti v případě lesního tendru, zatím šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj neupřesnil.

Největší část zakázek si podle neoficiálních výsledků tendru měla ukousnout společnost Less & Forest, která dala nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich. Firma ale uvedla, že se nedá čekat, že by Less & Forest pracoval na všech jednotkách, neboť na to nemá dostatečnou kapacitu.

Pochybnosti o tendru vyjádřil v rozhovoru pro Aktuálně.cz minulý týden i nový ministr zemědělství Petr Bendl. Řekl, že je připraven soutěž zrušit, pokud se ukáže, že nebyla regulérní.

Verdikt ÚOHS vítá ČSSD, VV i někteří experti

Rozhodnutí o zrušení tendru už uvítal i stínový ministr zemědělství, místopředseda ČSSD Michal Hašek, který premiéra Nečase vyzval k hloubkovému auditu v Lesích ČR a nové odborné debatě o Dřevěné knize."Na základě výsledku auditu by pak stát jako zřizovatel přijal potřebná opatření, v případě nutnosti také personální," prohlásil.

"Špatnou přípravu tendrů jsem opakovaně kritizoval a varoval jsem před důsledky - nežádoucí monopolizaci a netransparentnosti," sdělil Hašek. Krok ÚOHS schvaluje ze stejných důvodů i místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová z koaličních Věcí veřejných.

"Věřím, že by závěry antimonopolního úřadu mohly vést k přehodnocení Dřevěné knihy i k obměně managementu Lesů ČR," uvedla Klasnová.

Foto: Lesy ČR

Soutěž ale kromě politiků kritizují i některá profesní sdružení a obchodníci.

"Dřevěná kniha (podle které soutěž proběhla, pozn. red.) je podnikatelský koncept. To není koncept strategie lesnictví a správy lesa v České republice. Prosadili si ho podnikatelé, kterým maximálně vyhovoval komplexní zakázkou a těžbou při pni na pět let," myslí si například Robert Babuka, provozovatel odborného dřevařského serveru Czechtimber.cz.

"Viníkem je státní podnik, ministerstvo zemědělství a část podnikatelů," dodává Babuka.

Tendry a Dřevěnou knihu vytrvale kritizuje Zdeněk Valný, prezident Asociace českých a moravských zpracovatelů. Rozhodnutí ÚOHS ho proto nepřekvapuje. I podle něj jsou výsledky soutěže důvodem k odstoupení nejen vedení Lesů ČR, ale i vedení dozorčí rady.

Lesy ČR: ÚOHS postupoval nezákonně

Naopak samotné Lesy ČR verdikt zaskočil.

"Uvedená rozhodnutí jsou pro LČR překvapující, neboť zadávací řízení 2012+ vychází ze zadávacího řízení pro rok 2011, které ÚOHS na základě podnětů čtyř soutěžitelů podrobně přezkoumal a neshledal v něm žádnou nezákonnost," uvedl podnik ve svém prohlášení.

"Lesy ČR by rády antimonopolnímu úřadu vyvrátily jeho pochybnosti, bohužel ÚOHS jim tento postup neumožnil tím, že své oznámení ani předběžné opatření blíže neodůvodnil. Lesy ČR tak vůbec netuší, proti jakým podezřením ÚOHS se mají bránit," uvádí dále podnik, který trvá na tom, že soutěž byla v souladu se zákonem.

Lesy ČR teď naopak ÚOHS "upozorňují na nezákonnost jeho postupu s tím, že žádají okamžité zjednání nápravy." Podnik připravuje rozklad proti předběžnému opatření a podá h v nejbližších dnech.

Vítěz tendru: Soutěž byla fér, za týden se rozjede

Předseda představenstva holdingu Less & Forest Jan Mičánek se domnívá, že žádný zákonný důvod pro zrušení tendru neexistuje. "Myslím si - ale to je skutečně moje domněnka, která z ničeho nevychází - že to je jenom z jejich strany lhůta na přezkoumání té věci," řekl v úterý Mičánek agentuře ČTK. Věří, že pozastavení tendru bude třeba jen otázkou týdne.

Lidé z oboru se nyní obávají, že celé soutěži hrozí zpoždění se stejnými následky jako před rokem: tedy s propouštěním na pilách a zdražováním dřeva pro stavby i nábytek.

"Když se člověk baví se zpracovateli, všichni říkají: Ano, máme obavy, že to bude probíhat jako vloni," tvrdil už v srpnu, kdy Aktuálně.cz na možné zpoždění tendru upozornilo, Robert Babuka z odborného dřevařského portálu Czechtimber.cz. "Zase budeme pod stresem hledat dodávky dříví za vyšší ceny, než by bylo za normálních podmínek reálné," tlumočil obavy podnikatelů.

Tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa to viděl jinak. "Generálním ředitelem Lesů ČR Svatoplukem Sýkorou jsem byl ujištěn, že výběrová řízení budou ukončena a smlouvy budou podepsány do konce roku. Žádné nebezpečí z prodlení nehrozí," ujistil v srpnu ministr. Podobně to ale dělal i rok předtím.

Když vloni Lesy ČR vyhlásily jednoroční tendry 15. září, bylo výsledkem to, že ještě letošního 16. února nemělo své vítěze osm ze 108 hospodářských celků a práce tam stály.

 

Právě se děje

Další zprávy