Řecko potápí evropské banky, české se topí v penězích

Karel Toman
25. 10. 2011 14:40
Matky českých bank jsou na tom hůř než jejich dcery, moc brát z nich ale nemohou
Foto: Reuters

Praha - Tuzemský finanční sektor jako by teď prožíval malý zázrak: v Evropě kvasí bankovní krize, všude kolem chybějí peníze, on je ale sytý hotovostí.

Někteří investoři se však obávají, že místní banky jsou dobře živené jen na oko. A že pokud dojde na zvažované větší ztráty z řeckých dluhopisů, krize na ně udeří také.

"Myslíte si, že se české banky vyhnou krizi tím, že jsou notoricky překapitalizované? Naše banky už nejsou naše," napsal pro server Inwesticniweb.cz bankéř Tomáš Michálek.

České banky podle něj pomáhají zlepšovat kapitálové zdraví zahraničních matek, které se ocitly v úzkých. Pomoc opačným směrem se ale v případě prohloubení potíží eurozóny čekat nedá.

Experti, bankéři a nakonec i čísla ale potvrzují, že zdraví českých bank není jen fasáda.  Doložit se to dá i na pětici našich největších bank.

Matky nemůžou z českých dcer brát, jak je napadne

Začněme s tou vůbec největší  - Českou spořitelnou. Její mateřská Erste Group, která vlastní 98 procent akcií spořitelny, počátkem října oznámila, že hlavně kvůli odpisům a oprávkám dluhopisů periferních států eurozóny se letos z původně očekávaného zisku 950 milionů eur propadne do ztráty 800 milionů eur. Kvůli tomu má negativní výhled ratingu. Jak to pocítí Česká spořitelna?

"Troufám si říct, že nijak," tvrdí analytik J&T Milan Lávička. A mluvčí spořitelny Klára Pačesová s ním souhlasí. "Účetní opatření Erste Goup se žádným způsobem negativně nedotknou České spořitelny, tedy ani jejích klientů, ani zaměstnanců."

"Může se nanejvýš stát to, co se stalo před dvěma lety, že spořitelna vyplatí celý zisk matce na dividendě, o kterou si Erste zlepší kapitál a tedy hospodářský výsledek," vysvětluje Lávička. "Vzhledem ke své kapitálové přiměřenosti to ale Česká spořitelna prakticky nepocítí."

O tom, jak vysoká dividenda nakonec bude, musí rozhodnout valná hromada příští rok. Stejně jako nad případnými úvěry uvnitř skupiny Erste bude ale nad rozhodnutím bdít dohled ČNB.

"Na tohle všechno jsou docela přísné limity. Takže až na věc dojde, zahraniční matky kapitál z českých bank vytáhnout nemůžou. Nebo jen ve velmi omezené míře," dodává Lávička, podle kterého jsou proto české banky skutečně "zdravé od kořene" a ne pouze napohled.

Konkurence bankám zvýšit poplatky nedovolí

"Případný obchod je nutné dopředu oznámit ČNB s tím, že to neohrozí pozici banky," potvrdil dohled nad transakcemi uvnitř bankovních skupin ředitel sekce dohledu nad finančním trhem ČNB David Rozumek. Podobné zprávy přitom musejí banky ČNB nově předkládat jednou týdně.

"Nemůžeme podle zákona zakázat výplatu dividend, ale máme jiné nástroje, které nám umožní toto regulovat," dodal Rozumek.

A zatímco evropští politici teď horko těžko tlačí evropské banky k tomu, aby do června roku 2012 navýšily kapitálovou přiměřenost na devět procent (přičemž některým z nich s tím bude muset pomoci vláda), české banky měly na konci června kapitálovou přiměřenost na průměrné úrovni 15,9 procenta.

Konkrétně u České spořitelny to koncem roku 2010 bylo 13,9 procenta, o procento a půl víc než rok předtím. "České banky jsou jedny z nejlépe kapitalizovaných v Evropě," dodává mluvčí ČNB Marek Petruš.

Sumy, kterými mohou bohaté české dcery pomoci svým pošramoceným zahraničním matkám, jsou tedy regulované. Nezaplatí ale tuto pomoc tuzemský klient na zvýšených poplatcích?

"Matky můžou tlačit české dcery k vyšší ziskovosti z poplatků. Ale vzhledem k tomu, jak jsou české banky ziskové, bych to neočekával," myslí si Lávička. Konkurence u nás navíc roste a po příchodu nových nízkopoplatkových bank jako Zuno nebo AirBank už podle něj ostatní banky nemají příliš prostoru na zvyšování poplatků. "Spíš naopak," myslí si Lávička.

Dobrou kondici potvrzují i zbylé čtyři největší české banky.

Dcery zdravější svých matek

Matka naší Komerční banky, francouzská Société Générale, má čerstvě horší rating a kvůli odpisu řeckých dluhopisů podle agenturních zpráv chystá navýšit kapitál až o čtyři miliardy eur.  Pokud se Řecku odpustí 60 procent dluhů, jak se o tom uvažuje, zvýší to ztrátu z řeckých dluhopisů také samotné Komerční bance celkem na čtyři miliardy korun, napsal v pondělí server Patria.

"To ale neznamená, že by se Komerční banka dostala do ztráty," vysvětluje mluvčí banky Monika Klucová. Jen za první pololetí měla Komerční banka zisk 5,5 miliardy korun. To je sice o 15,5 procenta míň než za stejné období vloni, je to ale zároveň víc než předpokládaná celková ztráta z dluhopisů.

Komerční banka měla v pololetí kapitálovou přiměřenost 16,1 procenta, tedy více než dvojnásobek požadovaného regulatorního kapitálu, a podle mluvčí Klucové by tak zůstala výrazně nad limitem i v případě, že by se řecký dluh odepsal celý.

Matce naší ČSOB - belgické bance KBC - snížila koncem září hodnocení agentura Moody's. Důvodem byla hlavně nejistota, jestli KBC kvůli potížím v eurozóně včas splatí státní pomoc, kterou dostala za finanční krize.

Také ČSOB měla v pololetí dluhopisy zemí periférie eurozóny za 5,62 miliardy korun, kterým teď hrozí až šedesátiprocentní odpisy. Jen za první pololetí ale banka vydělala 6,21 miliardy. Koncem roku 2010 měla kapitálovou přiměřenost přes 18 procent - to je o pět procent víc než rok předtím a o deset procent víc než požadoval zákon.

Problémy hrozí až za hluboké recese

"Raiffeisenbank investuje zodpovědně a nemá v Řecku ani jakékoliv jiné ohrožené zemi ani korunu," tvrdí mluvčí banky Tomáš Kofroň, podle kterého je kapitálová přiměřenost "Raifky" kolem 12 procent.

"Kapitálová přiměřenost UniCredit Bank Czech Republic se aktuálně blíží 15 %.  I v nejnákladnějším scénáři mezinárodního řešení řeckého státního dluhu neklesne tento ukazatel v případě naší banky pod 14 %," ujišťuje i Tomáš Pavlík, mluvčí české pobočky stejnojmenné italské matky.

O očekávaných výsledcích za celý rok nechtějí banky mluvit, například letošní zisk České spořitelny ale analytik Lávička odhaduje na deset miliard korun. Patří totiž k těm šťastným bankám, které nedrží žádné řecké dluhopisy.

Podle Davida Rozumka z ČNB tak českým bankám problémy z toxických aktiv nehrozí a potíže mohou přijít jen tehdy, pokud se do vážných problémů dostane celé české hospodářství.

Jak ale odhalily zátěžové testy ČNB, české banky ustojí i bankrot více členů eurozóny a dvouletý hospodářský propad až o pět procent HDP. Pouze jediná banka by v testu spadla pod kapitálový limit, která, to ČNB nezveřejňuje.

"V českém bankovním sektoru skutečně problém není," myslí si ekonom Pavel Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy