Bohatí Řekové skupují nejlepší luxusní byty v Berlíně

Ekonomika Ekonomika
19. 10. 2011 11:14
Řekové pořizují byty i v cenách za 3000 euro na metr čtvereční.
Foto: Candy & Candy

Berlín - I takhle může vypadat záchrana před bankrotem vlastní země.

Bohatí Řekové začali ve velkém skupovat drahé nemovitosti v Berlíně, v nichž hledají možnost, jak bezpečně investovat své peníze. V německé metropoli od poloviny roku pořídili už zhruba 100 tisíc metrů čtverečních realit za přibližně 2,5 miliardy korun.

Poptávka údajně stále stoupá, upozornila agentura ČTK.

Právě Německo je země, která se na záchraně řecké ekonomiky podílí nejvíc, ale v níž také tato pomoc vyvolává největší kontroverze.

Řekové v Berlíně nejvíc kupují luxusní byty a apartmány v bohatších čtvrtích, jako jsou Mitte, Prenzlauer Berg nebo Charlottenburg- Wilmersdorf. V poslední jmenované, která se řadí k nejprestižnějším adresám v německém hlavním městě, se cena novějších nemovitostí drží stabilně nad 3000 eury za metr čtvereční. Takhle drahé nejsou byty ani v Praze.

"Každý den přijde minimálně jeden telefonický nebo e-mailový dotaz z Řecka. Měsíčně jich mívám tak 25 až 30," potvrdila televizi berlínská realitní makléřka.

Od počátku roku roste poptávka po realitách i mezi samotnými Němci, jak nedávno upozornil časopis Focus Money. Například bankovní ústavy v Bádensku-Württembersku na jihozápadě Německa si za prvních šest měsíců letošního roku připsaly osmnáctiprocentní nárůst poskytnutých hypoték na soukromé bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy