Nejrychleji rostoucí IT firmou v Česku je LiveSport

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 10. 2011 12:05
V celé střední a jihovýchodní Evropě obsadil první místo rumunský prodejce letenek
Laboratoře v areálu Kampusu Vysokého učení technického v Brně Pod Palackého Vrchem
Laboratoře v areálu Kampusu Vysokého učení technického v Brně Pod Palackého Vrchem | Foto: Aktuálně.cz, CEITEC

Praha - Nejrychleji rostoucí technologickou společností v Česku je LiveSport. Jako druhý skončil Internet Shop, třetí byl Kentico Software. Celkem se v žebříčku prvních padesáti firem ve střední a jihovýchodní Evropě umístilo devět českých společností.

Vyplývá to z hodnocení "Technology Fast 50", které v úterý publikovala skupina Deloitte. Ta srovnává technologické firmy podle růstu tržeb za pětiletý časový úsek. Aktuální hodnocení zohledňuje období 2006 až 2010.

Nejlépe dopadla firma z Rumunska

Co do počtu umístěných společností bylo Česko druhé. Lépe dopadlo Polsko, které má v "Top 50" dohromady dvacet podniků.

První česká firma patří mezi největší internetové poskytovatele sportovních informací v Evropě. Peníze získává prodejem reklamního prostoru na svém webu. Pětiletý růst obratu činil v případě LiveSport 5 820 procent.

Vůbec nejlépe dopadl rumunský internetový prodejce letenek Vola.ro Student Adventure. Obrat této skupiny vzrostl v posledních pěti letech o 6 219 procent.

Podle autorů srovnání obsadila rumunská firma první místo poprvé v historii. V uplynulých letech se na čelní příčce pravidelně umisťovaly podniky z Polska.

Průměrný obrat se zvýšil

"Z hlediska jednotlivých sektorů vévodily především softwarové a internetové firmy. Pouze pět společností bylo v celém žebříčku z oblasti komunikací a sítí," komentuje Martin Tesař z Deloitte.

Průměrný růst firem v první padesátce se letos zvýšil z 967 procent na 1068 procent, což je nejvíce v historii soutěže. Devatenáct podniků se přitom do hodnocení dostalo poprvé.

Letos Deloitte srovnávala společnosti v osmi zemích, a to v Česku, Polsku, Maďarsku, Srbsku, Bulharsku, Rumunsku, v Litvě a na Slovensku.

Aby se firma do srovnání zařadila, musí každoročně vykazovat tržby nejméně 50 tisíc eur (1,24 milionu korun), sídlit v jedné z uvedených zemí, zabývat se vývojem či výrobou technologií a vynakládat část kapitálu na výzkum.

Kromě hlavního žebříčku sestavuje Deloitte také tabulku "vycházejících hvězd". V té se objevují firmy, které jeví velký potenciál, ale na trhu působí méně než pět let.

V loňském roce v této kategorii zvítězil právě český LiveSport. Letos mělo Česko v desítce vycházejících firem pouze jednoho zástupce, a to skupinu Elephant Orchestra na devátém místě.

 

Právě se děje

Další zprávy