Malým a středním firmám se dařilo, nyní čekají pokles

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 10. 2011 11:10
Po optimistickém půlroce se firmy opět bojí budoucnosti. Pětina z nich plánuje propouštět
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Malé a střední firmy v Česku zhodnotily poslední půlrok jako nejlepší od roku 2008.  V současné době ale počítají s tím, že se jejich ekonomická situace opět zhorší. Část těchto podniků má proto na programu omezování investic a propouštění.

Vyplývá to z průzkumu "Barometr malých a středních podniků", který v úterý zveřejnila Hospodářská komora (HK) České republiky.

Optimismus se meziročně zvýšil

Že byla jejich celková ekonomická situace v prvních šesti měsících tohoto roku lepší než v předchozím pololetí, uvedla více než třetina dotázaných firem. O něco více než čtvrtina podniků naopak hlásila zhoršení.

Meziročně se spokojenost zvýšila. V září 2010 na tutéž otázku odpovědělo negativně 32,7 procenta podniků a o rok dříve jich bylo dokonce 56,3 procenta.

Méně optimisticky firmy ovšem reagují na dotaz, jaký vývoj očekávají ve druhém pololetí 2011. Pozitivně jich odpovědělo 30,6 procenta, což je méně než loni. Zhoršení očekává čtvrtina respondentů.

Pokles objemu zakázek a objednávek plánuje 26,6 procenta všech firem, necelá pětina podniků chce propouštět zaměstnance.

Oprávněné obavy z budoucna

Podle prezidenta HK Petra Kužela se podnikům, které mají méně než 250 zaměstnancům v uplynulém období dařilo velmi slušně.
"Nyní má ale mnoho z nich v souvislosti s krizí eurozóny, předlužením některých států, hrozícími problémy bank a nárůstem cen komodit na světových trzích stále větší, a oprávněné, obavy z budoucna," komentuje Kužel.

HK rovněž upozorňuje, že podnikatelská nálada mírně klesá i v rámci celé Evropské unii. Stále se však drží mírně nad úrovní 70 bodů, která je považovaná za hranici stabilního podnikatelského prostředí. V Česku se přitom tento index pohybuje nad evropským průměrem - v prvním půlroce dosáhl hodnoty 73,8 bodu.

Posledního šetření se zúčastnilo celkem 346 malých nebo středních podniků v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy