Restaurace zdražují obědy. Nejvíce si připlatí Pražané

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 10. 2011 19:40
Průměr v Praze zvyšují nabídky gourmet a luxusních restaurací
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha, Brno - Pražské restaurace se v posledních týdnech staly místem, kde se naobědváte nejdráž z celé republiky, i když zvolíte výhodné polední menu.

Ještě před rokem tabulce drahých obědů vévodilo možná překvapivě Brno, ale nyní podle průzkumu společnosti Lunchtime činí průměrná cena poledního menu v Praze 82,50 Kč, zatímco v Brně 80,70 Kč. Loni to bylo jiné: brněnští restauratéři si účtovali o dvě koruny víc než jejich pražští kolegové.

Lunchtime sbírá údaje o cenách ve zhruba dvou a půl tisících restaurací po celé republice, takže jeho údaje velmi přesně vypovídají o tom, jak se kde draho najíte.

Polední menu zdražuje všude

Ceny za polévku a hlavní jídlo - účtované společně pod označením polední menu - rostly v posledních týdnech plošně v celé České republice. Souvisí to hlavně se zdražováním potravin, ale v některých případech i s přípravou restaurací na zvýšení DPH.

V Praze rostou ceny za oběd přece jen o něco rychleji než jinde.

Podle zjištění Lunchtime jsou na tom nejlépe strávníci na severu Moravy. V Ostravě stojí oběd v průměru 74 korun, v nedalekém Třinci 74,2 koruny. Ceny se navíc vyvíjely jinak než v Praze a Brně.

"Zatímco mezi lety 2009 a 2010 vzrostla cena denního menu v Ostravě o osm korun, mezi roky 2010 a 2011 naopak klesla téměř o tři koruny, a to v době, kdy pražské i brněnské restaurace zdražovaly," uvedl zástupce Lunchtime Jakub Šafránek.

Prahu zdražují luxusní obědy. Třeba i pětistovku

Výrazný rozdíl mezi cenou menu v Praze a Ostravě způsobují podle Šafránka stále častější nabídky business lunch, s nimiž přicházejí pražské luxusní a gourmet restaurace.

Cena za business lunch je mnohdy několikanásobně vyšší ve srovnání s běžnou restaurací, a výrazně tak zvyšuje průměr. Například hotel Hoffmeister v podhradí Pražského hradu nabízí v rámci business lunch třicetiprocentní slevu na vybraná jídla. Jenže jejich běžná cena je 450 korun za hlavní chod a dáte-li si i hruškovo-jablečný závin jako zákusek, zaplatíte další skoro dvě stovky.

Vyhlášená brněnská restaurace U Kastelána zase nabízí dvouchodové denní menu za 250 korun, tříchodové za 300 korun.

Stravenky spíš než karty

Ačkoliv na platbu kartou si Češi zvykají stále víc, pro oběd v restauraci to neplatí. Možnost zaplatit útratu kartou nabízí podle průzkumu Lunchtime pouze 37 procent českých restaurací, se stravenkami uspějete v 79 procentech z nich.

"Z toho mimo jiné vyplývá obava odborníků o budoucnost některých restaurací profitujících především z obědových menu po plánovaném zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Odhady totiž uvádějí snížení tržeb v maloobchodě a restauračních zařízeních o pět až deset procent," dodal Šafránek.

Konec stravenek a vyšší DPH - katastrofa

Podle Asociace hotelů a restaurací bude situace ještě mnohem horší. "Máme k dispozici detailní studii, podle které přijdou restaurace po zrušení daňového zvýhodnění stravenek o 56 procent svých poledních tržeb. Firmy nebudou svým lidem dávat stravenky, pokud to pro ně nebude výhodné. A zájem o oběd v restauraci bez možnosti platit stravenkou poklesne," vysvětlil Stárek.

Restaurace navíc pocítí i zvýšení snížené sazby DPH. Kvůli vyšším cenám potravin budou muset zvýšit ceny. To ale není hlavní problém. "Zvýšení ceny o 4 procenta by lidé nejspíš nepoznali, ale se zvýšením DPH klesne spotřeba a lidé budou škrtat zbytné výdaje - návštěva restaurace bude jedna z prvních na řadě," upozornil generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Připomněl, že v posledních letech zavře ročně 5 procent restaurací. Jen v loňském roce zmizelo kvůli jejich zavírání 8 tisíc pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy