Elektřina podraží od ledna o šest až osm procent

ČTK ČTK
14. 10. 2011 8:43
Detailní výpočty poplatků ještě probíhají, základní rámec už je ale známý
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Cena elektrické energie pro české odběratele příští rok podraží o něco více než letos, v domácnostech naroste o šest procent, pro firmy asi o osm procent. Píšou to páteční Hospodářské noviny, které při odhadu vycházejí z vývoje nákupních cen a informací o regulovaných poplatcích, které chystá Energetický regulační úřed (ERÚ).

Podle HN je pro zákaznickou cenu určující především vývoj na energetických burzách, kde se letos nákupní cena zvýšila asi o devět procent. Do konečné ceny se promítají také regulované poplatky za služby a dotace na obnovitelné zdroje, které určuje ERÚ.

"Detailní výpočty poplatků ještě probíhají, známe už ale základní rámec," řekla listu předsedkyně ERÚ Alena Vitásková, podle níž stoupnou regulované poplatky u elektrické energie včetně dotace na obnovitelné zdroje v průměru o pět procent.

Největším problémem pro určení cen jsou podle listu právě dotace na obnovitelné zdroje, které v cenách platí spotřebitel. Letos se kvůli nim domácnostem zvýšila cena za megawatthodinu elektřiny o 370 korun, podle HN dále vzroste na 430 korun.

Podle zářijového průzkumu Unie malých a středních podniků je už nyní pro 60 procent malých a středních podniků cena elektřiny na hranici přijatelnosti, pro 12 procent je již příliš vysoká a 28 procent je s ní spokojeno.

 

Právě se děje

Další zprávy