Špatná zpráva pro Česko: německá ekonomika bude pomalá

Tomáš Fránek
13. 10. 2011 20:00
Pokud se nepodaří vyřešit dluhy v eurozóně, Německo i Česko na to doplatí
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Berlín - Německá ekonomika by se sice v příštím roce měla vyhnout pádu do recese, poroste ale jenom nepatrně.

Podle nové předpovědi zpracované šesti uznávanými ekonomickými instituty z Německa a Švýcarska tak příští rok ekonomika našeho západního souseda poroste jenom o 0,8 procenta. Přitom německá vláda počítala, že ekonomika v roce 2012 vzroste o 1,8 procenta.

Nižší růst ekonomiky Německa je přitom nedobrou zprávou i pro Česko. Německo je totiž pro české firmy zásadním trhem a spolkne přibližně třetinu veškerého exportu z Česka.

Každý pokles ekonomického růstu se tak projeví i v Česku.

Podniky omezí výrobu

Horší předpokládané výsledky německé ekonomiky experti zdůvodňují tím, že se situace na trzích stále zhoršuje.

"Na trzích je výrazná nejistota kolem státních dluhů, hrozí bankovní krize. Největším rizikem je tak eskalace evropského dluhu a krize důvěry, to může situaci ještě zhoršit," uvedli experti ve společné zprávě.

Jedinou cestou je podle nich společná akce, která může hospodářství v Evropské unii zachránit.

Pokles německého růstu tak může být další špatnou zprávou pro evropskou ekonomiku, varují experti.

"Pokud budou kroky vlád a Evropské centrální banky účinné, může to ekonomiku znovu nastartovat. Pokud ne, tak hrozí velmi velké problémy," uvedl Andreas Scheuerle, ekonom banky Deka.

Zboží se už nedopravuje

To, že německá ekonomika neroste zdaleka tak rychle jako na jaře, potvrzují i zástupci firem. "Všude je cítit zpomalení globální ekonomiky. V posledních týdnech je to stále těžší, zvláště asijské obchody už neběží tak dobře," uvedl Karl Ulrich Garnadt z společnosti Lufthansa Cargo.

Právě objem nákladní dopravy je jeden z údajů, které v předstihu ukazují na ekonomickou výkonnost. V září se objem dopravy snížil o 4,1 procenta.

Podle průzkumu uznávaného mnichovského institutu IFO většina německých podnikatelů předpokládá, že v příštích šesti měsících dojde ke zpomalení.

Ke zhoršení nálad přispívá dluhová krize, burzovní turbulence a ekonomové rovněž nepředpokládají, že lze čekat nějaké pozitivní impulsy ze zahraničí. Ekonomové z IFO se proto obávají, že průmyslové podniky budou muset přistoupit k omezení výroby.


 

Právě se děje

Další zprávy