Dražších úvěrů se asi bát nemusíme: Inflace neroste

Radek Pecák Radek Pecák
10. 10. 2011 9:30
Důvody pro to, aby ČNB zvýšila sazby, podle ekonomů nejsou
Čísla, která přišla z Českého statistického úřadu nejsou překvapivá
Čísla, která přišla z Českého statistického úřadu nejsou překvapivá | Foto: ČSÚ

Praha  - O desetinu procentního bodu stoupla ve srovnání s loňským srpnem meziroční míra inflace v Česku. Nyní dosáhla úrovně 1,8 procenta. V meziměsíčním srovnání ale spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta.

Český statistický úřad informoval, že to bylo způsobeno snížením sezónních cen rekreačních pobytů.

Meziroční zvýšení inflace zavinilo podle ČSÚ zrychlení cenového růstu potravin a nealkoholických nápojů. Zdražila také doprava, stravování a ubytování.

"Výsledky jsou v souladu s naším očekáváním," uvedl Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.  Zatím podle něho není důvod, aby Česká národní banky vážně uvažovala o zvyšování úrokových sazeb.  "Meziroční index spotřebitelských cen nad dvěma procenty čekáme až začátkem roku 2012 (v důsledku zvýšení DPH)," dodal Mertlík. 

Dražší jsou pohonné hmoty, také cukr a pečivo 

Z konkrétních druhů výrobků bylo v srpnu dražší zejména pečivo, a to o 39 procent po srpnovém růstu o 33,7 procenta. Ceny cukru stouply o 33,7 procenta, zatímco v předchozím měsíci činil růst 27,3 procenta. Ceny nealkoholických nápojů stouply na 9,5 procenta z 8,8 procenta v srpnu.

Za zvýšení cen v dopravě mohlo především zdražení pohonných hmot. Ty byly v září meziročně vyšší o 10,7 procenta, přičemž v srpnu to bylo o 9,9 procenta.

Jídlo ve veřejném stravování podražilo v závodních jídelnách o 4,2 procenta, ve školních jídelnách o 3,2 procenta a v mateřských školách o 3,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy