Erste, majitelka České spořitelny, přiznává obří ztráty

Zdeněk John
10. 10. 2011 12:08
Erste bude mít místo zisku 950 milionů eur letos skoro stejně vysokou ztrátu
Andreas Treichl s novým logem České spořitelny.
Andreas Treichl s novým logem České spořitelny. | Foto: Erste

* Esrte měla mít v roce 2011 zisk 950milionů eur, místo toho čeká ztrátu jen o něco nižší * Šéf banky pro rizika: Podíl špatných úvěrů v Maďarsku a Rumunsku roste, jinde nikoliv

Praha - Erste Group, majitelka Česká spořitelny, oznámila, že odepíše obrovské ztráty, které utrpěla kvůli dluhové krizi v Evropě, ale také kvůli nestabilitě a ekonomickému vývoji v Maďarsku a Rumunsku.

Šéf Erste Andreas Treichl oznámil, že během posledních týdnů banka přestala doufat, že se brzy dočká řešení vládní evrospké dluhové krize. Přijímá proto mimořádná opatření s dopadem na základní kapitál.

Erste místo letošního plánovaného zisku ve výši 950 milionů eur skončí ve ztrátě 700 až 800 milionů eur. Akcionářům nevyplatí žádnou dividendu a odloží splacení státní pomoci z minulé finanční krize v roce 2008. "Nadace Erste Stiftung (vlastní podíl 25,3 % v bance) nevyžaduje dividendu. Banka se ji kvůli likviditě rozhodla nevyplatit," uvedl Treichl. 

Akcie banky na pražské burze propadly okamžitě o 13 až 17 procent. Zatímco trhy v Evropě v pondělí rostou, v Rakousku a Česku burza klesá, protože indexy tu dolů strhává Erste.

Co Erste udělá?

Rakouská banka zredukuje svou expozici vůči Řecku, Portugalsku, Španělsku, Irsku a Itálii z 1,9 miliardy eur (ke konci roku 2010) na 0,6 miliardy.

Dále přecení takzvaná CDS portfolia (prodaná úvěrová pojištění) na aktuální tržní hodnotu, čímž prodělá 180 milionů eur. V Rumunsku částečně odepíše 627 milionů eur kvůli nečekaně pomalému zotavování ekonomiky. V Maďarsku - kvůli politické a ekonomické nestabilitě, vláda tu zavedla takzvanou bankovní daň - pak odepíše 762 milionů eur.

Šéf pro rizika Erste Bernhard Spalt řekl, že podíl špatných úvěrů banky nadále roste v Maďarsku a Rumunsku, na všech dalších trzích klesá. Banka ujišťuje, že ukazatel kapitálové přiměřenosti zůstane oproti konci roku 2010 nezměněn. Od roku 2008 zvýšila Erste Group základní kapitál o 60 procent, a má tak silnou pozici pro všechny možné scénáře vývoje ekonomiky.

Treichl: Jsme připraveni na nejistotu

"Přijali jsme proto radikální účetní opatření v naší rozvaze, abychom připravili Erste Group na další období nejistoty," oznámil Andreas Treichl, generální ředitel Erste Group, po jednání představenstva. "Přijatá opatření promění náš zisk za první tři čtvrtletí tohoto roku ve výši zhruba 700 mil. eur ve ztrátu. Všechny kroky, které jsme podnikli, jsou jednorázové a připraví naši bankovní skupinu na období, které je před námi," uzavřel Treichl.

Rozdíl mezi Dexií a Erste? Obrovský

Rozklikněte si tento graf do většího okna, vysvětlivky kurzívou vedle obrázku.
Rozklikněte si tento graf do většího okna, vysvětlivky kurzívou vedle obrázku. | Foto: investicniweb.cz

Ke grafu: Dluhová krize v Evropě má nejspíš první oběť. Je jí belgická banka Dexia, která zcela otevřeně jedná o záchraně a o převodu špatných úvěrů z bilance banky. Graf investiční společnosti ESIB Research ukazuje aktuální matici likvidity, tedy podíl likvidních aktiv na velkoobchodních finančních aktivech banky oproti spoléhání se na velkoobchodní financování (financování z jiných zdrojů než standardních vkladů). Netřeba dodávat, že červená je špatná. Pokud je Dexia před krachem, může to být poslední pomazání pro řadu dalších bank.

Podrobnější vysvětlení grafu ohrožených bank najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy