Zámečník: Lesy ČR zveřejní své hospodářské plány

Karel Toman
7. 10. 2011 18:15
Podnik zpřístupní hlavní pojistku proti krádežím dřeva. Nic to neřeší, tvrdí kritici

Praha - Státní podnik Lesy ČR chce posílit transparentnost svého hospodaření.

Začne totiž zřejmě zveřejňovat takzvané lesní hospodářské plány, které podnik v minulosti označil za hlavní pojistku proti krádežím státního dřeva. Deníku Aktuálně.cz to řekl předseda dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník.

"Je to jednoznačné, lesní hospodářské plány se zveřejní," řekl Zámečník. Podle něj tak skončí informační zvýhodnění firem, které plán budou sestavovat. "Jakou informační asymetrii potom získáte, když k tomu bude mít přístup každý? Žádnou. Není tam žádný prostor, abyste byl v lepší pozici," tvrdí Zámečník.

Deník Aktuálně.cz v srpnu upozornil, že v soutěžích o tvorbu desetiletých lesních hospodářských plánů začaly vítězit i firmy z těžařského holdingu Less podnikatele Jana Mičánka.

Mičánkův Less přitom vyhrál také jednoroční tendry Lesů ČR na komplexní lesnické práce a nově má nakročeno k suverénnímu vítězství i v nových tendrech. K těžbě a hospodaření tak pravděpodobně získá tři čtvrtiny plochy Lesů ČR na příštích pět let.

Podle kritiků tak vzniká možný trend, kdy plány hospodaření ve státním lese sestavují společnosti spojené s firmami, které v něm těží. Stát pak podle nich bude mít skoro nulovou šanci odkrýt rozsáhlé krádeže dřeva za stovky milionů korun.

Mičánek: střet zájmů neexistuje

"Bavili jsme se s Davidem Ondráčkou (šéf Transparency International ČR) co se s tím dá dělat, a tohle je výsledek. Projednali jsme to na poslední dozorčí radě 8. září," řekl Zámečník. "Usnesení má sice charakter doporučení, většinou je ale respektováno," dodal.

Podle kritiků to ale nebude nic platné a dál hrozí, že majetek Lesů ČR poputuje do "skrytého pronájmu" největších těžařských firem, kterým jimi sestavené plány umožní skrytě krást dříví.

Pravděpodobný suverénní vítěz pětiletých tendrů Jan Mičánek z holdingu Less tvrdí, že nic takového nehrozí.

"Lesní hospodářské plány jsou veřejné listiny, dostat se k nim může kdokoliv a kdykoliv. Střet zájmů mezi jejich tvorbou a prodejem dřeva si neumím představit ani v těch nejdivočejších snech," řekl před časem pro Aktuálně.cz. "Kdo tvrdí něco jiného, tak úmyslně šíří nepravdu nebo je debil," dodal.

Těžaři se budou hlídat sami, varují kritici

Zdeněk Valný z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů je ale přesvědčen, že riziko je reálné a nezabrání mu ani zveřejnění plánů.

"Nejde o to, jestli se ty plány zveřejní nebo ne. Jde o to, kdo je tvoří a jak objektivní jsou údaje v nich obsažené," tvrdí.  Podle něj usnesení dozorčí rady nijak neovlivní hlavní problém, který spočívá v majetkovém propojení firem sestavujících plán s těmi, které podle něj hospodaří.

"Když bude v plánu, že v lokalitě jsou zásoby 2000 kubíků, firma vytěží 2300 kubíků, 300 kubíků nevykáže a všechno papírově sedí," vysvětluje Valný.

"Pokud měly plány sloužit jako pojistka proti krádežím v lesích a najednou si je bude nastavovat firma, která v nich těží, pak je to problém," řekl v srpnu Aktuálně.cz také Stanislav Beránek z TIC.

Miroslav Zámečník ale tvrdí, že Lesy ČR nemůžou bránit firmám, aby vstupovaly do otevřené soutěže, protože by tím podnik porušil zákon o veřejných zakázkách. Případná rizika spojená s napojením těžařů na hospodářské plány tak podle něj spadají především do kompetencí antimonopolního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy