Barroso navrhl celoevropskou záchranu bank

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 10. 2011 11:54
Evropská komise navrhuje, aby členské země přistoupily ke koordinované rekapitalizaci bank
Společně musíme nalít do bankovního sektoru miliardy, říká šéf EK
Společně musíme nalít do bankovního sektoru miliardy, říká šéf EK | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise navrhuje, aby členské země EU přistoupily ke koordinované akci na rekapitalizaci bank. Mělo by jim to umožnit zbavit se potenciálně ztrátových aktiv. Prohlásil to ve čtvrtek předseda EK José Barroso.

"Navrhujeme členským státům vést koordinovanou akci pro rekapitalizaci bank, aby se zbavily toxických aktiv, která mohou mít," řekl v rozhovoru pro stanici Euronews.

O tom, že by měl být kapitál evropských bank posílen, se zmínil i eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj by to bankám dalo určitou jistotu a zároveň by to mohlo snížit nejistotu, která panuje na trzích.

Mezinárodní měnový fond (MMF) navrhl ve středu do největších evropských bank kvůli stabilizaci sektoru "nalít" 100 až 200 miliard eur (až 4,9 bilionu Kč), podotkla agentura AFP.

Bankovní sektor se ocitl pod tlakem kvůli problémům s pokračující dluhovou krizí v eurozóně. Vážné potíže má například francouzsko-belgická finanční skupina Dexia.

Tuzemské banky jsou narozdíl od některých evropských v dobré kondici, což potvrzují testy ČNB, výroky ministra financí Kalouska i nezávislí analytici. Největší expozici vůči Řecku má Komerční banka, ale v porovnání třeba s německými, francouzskými či belgickými  bankami jde jen o zlomek hodnoty, který nejvýše o něco sníží její zisk.

Také známý investor George Soros přišel s receptem, v němž Evropskou unii vyzývá k radikálním krokům. Vlády eurozóny se musí podle něj dohodnout na nové společné finanční instituci, velké banky se podřídit Evropské centrální bance (ECB) a ECB musí umožnit zemím jako Itálie a Španělsko přechodné refinancování jejich dluhů za velmi nízkých nákladů. Jinak prý hrozí velká deprese s nedozírnými politickými následky, píše v komentáři pro list Handelsblatt Soros.

Rozklikněte si tento graf do většího okna, vysvětlivky kurzívou vedle obrázku
Rozklikněte si tento graf do většího okna, vysvětlivky kurzívou vedle obrázku | Foto: investicniweb.cz

Ke grafu: Dluhová krize v Evropě má nejspíš první oběť. Je jí belgická banka Dexia, která zcela otevřeně jedná o záchraně a o převodu špatných úvěrů z bilance banky. Graf investiční společnosti ESIB Research ukazuje aktuální matici likvidity, tedy podíl likvidních aktiv na velkoobchodních finančních aktivech banky oproti spoléhání se na velkoobchodním financování (financování z jiných zdrojů než standardních vkladů). Netřeba dodávat, že červená je špatná. Pokud je Dexia před krachem, může to být poslední pomazání pro řadu dalších bank.

Podrobnější vysvětlení grafu ohrožených bank najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy