Tatra vloni stále ve ztrátě, ale čísla se vylepšují

Ekonomika Ekonomika
3. 10. 2011 13:51
Ztráta je menší přesně o 555 milionů korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Kopřivnice - O více než půlmiliardy korun snížila automobilka Tatra v loňském roce. Přesto je stále ještě v mínusu 158 milionů korun.

Ztrátu se podařilo snížit, přestože tržby automobilce meziročně klesly o 482 milionů korun na 2,215 miliardy. Informace Tatra zveřejnila ve výroční zprávě.

Celá skupina Tatra včetně dceřiných firem snížila svou ztrátu meziročně o 470 milionů na 119 milionů korun. Tržby Tatra Group dosáhly v roce 2010 3,8 miliardy korun, což je zhruba o půl miliardy méně než v předchozím roce.

Zadlužení je nyní nižší

Předseda představenstva společnosti Ronald Adams ve zprávě, kterou dnes předložil na valné hromadě, uvedl, že Tatra splatila více než polovinu bankovních úvěrů. "Před krizí jsme dlužili téměř 1,5 miliardy korun, tuto částku se nám podařilo snížit na současných přibližně 700 milionů," sdělil Adams. Tatra se musela loni v březnu za více než miliardové úvěry zaručit bankám celým podnikem.

Kopřivnickou firmu od roku 2006 kontrolují čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. Jejich společnost Black River nyní drží 51 procent akcií, téměř 41 procent má Tatra Holdings, drobní akcionáři vlastní dohromady přibližně osm procent akcií.

Tatra v současné době věří v obrat. Lepší zítřky by měl zajistit především nedávno představený nový model Phoenix, vyvinutý společně s firmou DAF. 

 

Právě se děje

Další zprávy