První velké město porazilo stát, zakázalo automaty

Tomáš Fránek
30. 9. 2011 11:45
Ústavní soudci potvrdili platnost vyhlášky proti automatům z Kladna
Gambler. Ilustrační snímek
Gambler. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - První velké město v Česku definitivně vítězí v boji se státem o regulaci hazardu.

Ústavní soud totiž odmítl zrušit vyhlášku, která platí v Kladně a podle které město přesně určilo budovy a ulice, kde automaty fungovat nebudou. Videoterminály zatím bez jakýchkoliv omezení povoluje ministerstvo financí, a to bez ohledu na to, zda je města a obce na svém území chtějí.

A ministerstvo vedené Miroslavem Kalouskem přes to, že už ve třech případech ústavní soudci rozhodli ve prospěch měst a uvedli také, že stát může automaty fungující například v blízkosti škol, nemocnic nebo církevních zařízení rušit, žádné radikální kroky nepodniká.

Můžete je sebrat kdykoliv

Jako důvod uvedlo hrozbu arbitráží ze strany provozovatelů automatů. Ústavní soudci ale v dnešním verdiktu uvedli, že povolení je možné odebrat bez obav ze soudních sporů. 

"Podle loterijního zákona si provozovatelé musí být vědomi toho, že mohou být v podstatě kdykoliv, nastanou-li v průběhu platnosti povolení okolnosti vylučující provoz těchto zařízení, tohoto povolení zbaveni," rozhodli dnes ústavní soudci.

Stát kritizuje i veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský, podle kterého ministerstvo může automaty rušit už nyní a nedělá to. Ombudsman ve speciálním šetření prověřoval postup ministerstva a uvedl, že jeho postup je v rozporu se zákonem. "Snad se dočkáme toho, že Česká republika nebude kasinem Evropy," uvedl ombudsman.

Kladno přijalo vyhlášku, která přesně určila budovy, ve kterých mohou být videoterminály, loni, ministerstvo vnitra ji ale chtělo zrušit.

"Je absurdní situace, abychom mohli automaty, kde se prohrávají nižší částky a pomaleji, zakázat, zatímco videoloterijní terminály, kde se prohrávají větší částky a rychleji, aby město nemohlo vůbec žádným způsobem ovlivňovat," uvedl primátor Kladna Dan Jiránek. Kladno už přijalo další vyhlášku, která začne platit příští měsíc, a ta znovu omezuje provoz terminálů.

Úplně bez automatů

Nyní tak už existují tři verdikty ústavních soudců, kteří se zastali snahy Chrastavy, Františkových Lázní a Kladna o omezení automatů. Ústavní soudci rozhodli, že města mají právo určit, kde automaty nechtějí. Některá města či městské části, jako je třeba Brno-střed, už dokonce přijaly vyhlášky, které provoz videoterminálů ruší úplně bez výjimek.

Ze zjištění místních politiků přitom vyplývají zvláštní rozhodnutí státních úředníků. Ministerstvo financí tak třeba v Brně povolilo provoz tří videoloterijních terminálů Sazky na neurčito.

Vyplývá to z přehledu délky platných povolení, který zveřejnil starosta Brna-střed Libor Šťástka (ODS).  Dodal, že další stovky aparátů mají licence na příštích šest až osm let.

Podle aplikace Mapy hazardu, kterou spustilo brněnské občanské sdružení Brnění, je 78 procent heren v Brně v provozu v místech, kde nemají co dělat. Týká se to 265 z 341 provozoven.

V některých ulicích jsou přitom nejčastějšími provozovnami, v minulých letech odtud vytlačily například prodejce ovoce a zeleniny, textilu a potravin.

Provozování hazardu má upravit novela zákona, kterou v červnu schválili poslanci. Platnost všech povolení by se měla zkrátit nejdéle na tři roky.


 

Právě se děje

Další zprávy