I průmysl může být malebný. Když se chce a jsou peníze

Miloslav Lubas
29. 9. 2011 10:45
Soutěž o ekostavbu roku vyhrála ´přírodní elektrárna´
Pohled na elektrárnu ve směru po proudu řeky.
Pohled na elektrárnu ve směru po proudu řeky. | Foto: archiv MVE

Železný Brod - Uvelebená v malebném údolí Jizery a vyšperkovaná v každé maličkosti je malá vodní elektrárna v Železném Brodě na Jablonecku.

Její majitel, Milan Kuršel, za ni získal ocenění v celostátní soutěži Podnikatelský projekt roku 2010.

Hodnotily se v ní projekty realizované v loňském roce podpořené z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) a státního rozpočtu. Organizátory jsou Agentura pro podporu podnikání a investic Czechinvest a Sdružení pro zahraniční investice - AFI.

Milan Kuršel se stal vítězem v kategorii Eko-Energie: Obnovitelné zdroje energie, jedné ze sedmi vyhlašovaných kategorií.

Čtěte také:
Podnikatelé dostali ceny za nejlepší využití dotací EU
Zdraží proud, ukončíte smlouvu. Teď už je to realita

Titul Podnikatelský projekt roku 2010 nepatří ale jenom elektrárně, v níž se hluboko v zemi ukrývají tři turbíny. Při výstavbě se totiž k nepoznání změnilo i její okolí.

Zmizel především starý náhon, zanesený odpadem, který se v něm nahromadil za uplynulá desetiletí.

"Vytěžili jsme 60 000 metrů krychlových zeminy, většinu jsme navezli na břeh nového náhonu a od vody ji odizolovali nepropustnou fólií a geotextiliemi," řekl Aktuálně.cz manažer projektu malé vodní elektrárny Vlastimil Voborský.

Vytěžená zemina by sahala na průměrně velkém fotbalovém hřišti do výšky deseti metrů.

V elektrárně mají ryby komůrku pro odpočinek

Nový břeh nakonec pokryl štěrk. ´Ekologické body´ nasbírala elektrárna i díky přechodu pro ryby i se speciální komůrkou, kde si mohou při překonávání ´průmyslové překážky´ odpočinout.

Manažer projektu malé vodní elektrárny Vlastimil Voborský.
Manažer projektu malé vodní elektrárny Vlastimil Voborský. | Foto: Miloslav Lubas

Vodu pouští do náhonu čidla a nehrozí, že by elektrárna vysoušela Jizeru v době, kdy dlouhodobě neprší.  

V Jizeře žijí zejména pstruzi a nastěhovali se i do nového náhonu.

"Čidla nepustí z jezu víc vody, než máme povoleno," vysvětlil Voborský. V úterý 27. září stály kvůli nedostatku vody v řece dvě ze tří turbín. 

A místo maximálních více než 800 kW dávala elektrárna necelých 140 kW.

Jizera však není pokaždé líně se plazící říčka.  Průtrže mračen nad Jizerskými horami a Krkonošemi ji už nejednou proměnily v rozbouřený živel.

Železnobrodská elektrárna odolá rozbouřené stoleté vodě

Na jaře 2000 napáchaly záplavy především v Železném Brodě a v Turnově škody za stovky milionů korun a připravily o život dva lidi.

Nový náhon k vodní elektrárně.
Nový náhon k vodní elektrárně. | Foto: Miloslav Lubas

Elektrárna v Železném Brodě odolá stoleté vodě. "Když se voda dostane nad její úroveň, odstavíme všechna zařízení tak, aby do řeky neunikly žádné oleje a další škodlivé látky," upozornil Voborský.     

Elektrárna dokáže při ideálním průtoku vody v Jizeře zásobovat proudem zhruba 500 domácností. I s úpravami okolí vyšla na 100 milionů korun. Dotace od Evropská unie a od státu činily přibližně 30 milionů korun.  

Akciové společnosti Vodní elektrárna Železný Brod se vložené peníze vrátí přibližně za deset let.

"Majitel má dalších jedenáct malých vodních elektráren. Dvanáctou u Železného Brodu chtěl udělat vzorovou do posledního detailu, i když ho to stálo pár korun navíc," prozradil Voborský.

Stavba ladí s krajinou a zdobí ji orientální dřevo

Turbíny o výkonu dvakrát 250 kW a jednou 500 kW leží pod okolním terénem a voda se k nim valí pětimetrovým spádem.  ´Zavrtání´ strojovny pod zem snížilo výšku budovy.

Tak vypadá obrazovka s informacemi o výkonu všech tří turbín.
Tak vypadá obrazovka s informacemi o výkonu všech tří turbín. | Foto: Miloslav Lubas

"Elektrárna splývá s okolní krajinou a neruší pohled na ni," podotkl Voborský.

Stavba vyrostla v letech 2009 až 2010 na malebném okraji Železného Brodu, kde řeku svírají vysoké zalesněné kopce.

A například žaluzie na kovových vratech dokonale lícují s dekorativními prkny na stěnách. Směrem k Turnovu elektrárnu zdobí působivé orientální dřevo. "Je sice hodně drahé, ale má životnost dvě stě let," uvedl Voborský.

Elektrárna se obejde bez obsluhy, odborníci ji sledují na dálku přes počítače a kamerový systém. Navzdory tomu se kontroly provádějí každý den, zvláště na podzim, kdy se listí lepí na česla elektrárny. A v zimě se zase na česlech usazuje ledová tříšť.

Elektrárna čistí Jizeru od plastů a dalšího nepořádku

"Naši zaměstnanci vybírají pravidelně zachycené pet lahve, igelity, plasty a další odpady," prohlásil Voborský. V elektrárně se hromadí na roštu v odpadní šachtě. Díky ní vypadá Jizera mnohem lépe než dříve.

Strojovna se třemi turbínami leží hluboko v zemi.
Strojovna se třemi turbínami leží hluboko v zemi. | Foto: Miloslav Lubas

Při standardní výšce hladiny si totiž bere elektrárna z řeky asi dvě třetiny vody. A tedy i nepořádku vyházeného vandaly do Jizery.

"Jediní, komu elektrárna vadí, jsou vodáci. Pokud jedou od Spálova, musí v Železném Brodě vysednout před jezem a přenést lodě až za elektrárnu," poznamenal Voborský.

Turbíny se do elektrárny posunovaly na ližinách jakýmsi příkopem (takzvaným anglickým dvorkem), vyhloubeným hluboko do půdy. Poté, co se turbíny dostaly do budovy, stroje příkop zase zasypaly do roviny a řemeslníci ji pokryli dlažbou.

Projektant si vyhrál i s vnitřkem elektrárny. Ani jeden kabel nevede vrchem, všechny zapustili stavbaři do betonových zdí.  A na podlaze jsou všechny dlaždice stejně veliké - ani jedna není na konci místností rozpůlená nebo jinak zmenšená.

A všechny prvky v interiéru i exteriéru budovy spolu barevně ladí.

Elektrárně pomohl ke kráse i ´soused od vedle´ - zahradník

O úspěch elektrárny v soutěži se přičinil rovněž její soused. Bydlí naproti v rodinném domku přes silnici.

"Pan Bartůněk se nejdříve bál, aby elektrárna nepokazila svým vzhledem, škodlivinami nebo hlukem místo, kde žije," prozradil Voborský. "Tak jsme si s ním promluvili a zjistili jsme, že před odchodem do důchodu pracoval jako zahradník. Nakonec pro nás vymyslel a udělal všechny parkové a zahradnické úpravy."

Výstavba malé vodní elektrárny se neobešla bez obřích jeřábů.
Výstavba malé vodní elektrárny se neobešla bez obřích jeřábů. | Foto: archiv MVE

Kvůli elektrárně padlo 80 jasanů, firma za ně ale vysázela 120 dubů.

Elektrárna ovlivňuje Jizeru v úseku dlouhém více než 1,5 kilometru. Náhon i s takzvaným odpadem měří 1,25 kilometru.

Elektrárna je vysoká 16,2 metru, více než 10 metrů z ní ale leží pod úrovní okolního terénu. 

Podobnou malou elektrárnu s rybím přechodem a s protipovodňovými opatřeními, jaká stojí v Železném Brodě, chystá  majitel také v krkonošském Jablonci nad Jizerou.

"Bude ale asi poloviční,  protože v horách teče v řece méně vody než tady dole v Železném Brodě," řekl Voborský.

"Pokud všechno půjde dobře, mohli bychom získat stavební povolení v příštím roce," dodal.

***

Na realizaci nápadu malé vodní elektrárny získal majitel evropské dotace a díky Operačnímu programu Podnikání a inovace tak mohl svůj podnikatelský projekt snadněji financovat.

 

Právě se děje

Další zprávy