Komise vyšetřuje dodavatele plynu, včetně RWE a OMV

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
28. 9. 2011 11:45
Evropská komise provedla razii u několika plynárenských firem ve střední a východní Evropě
Razie se týkala i kanceláří RWE v Praze.
Razie se týkala i kanceláří RWE v Praze. | Foto: RWE

Brusel - Velcí hráči na trhu se zemním plynem ve střední a východní Evropě čelí vyšetřování Evropské komise. Ta oznámila, že spolu se zástupci členských zemí provedli její experti neočekávané razie v těchto firmách.

Komise zdůvodnila razii podezřením, že kontrolované společnosti mohly porušit v některých zemích unie pravidla hospodářské soutěže.

Ačkoliv komise neuvedla, o jaké společnosti se jedná, je mezi nimi nepochybně i v Česku působící RWE. Mluvčí německé mateřské společnosti potvrdil agentuře Bloomberg, že antimonopolní regulátor navštívil kanceláře firmy v německém Essenu i v Praze.

Komise jména konkrétních států ani firem, v nichž se inspekce uskutečnily, jako obvykle při podobných akcích neuvedla. "Mohu potvrdit, že ve společnostech RWE AG, RWE Transgas a RWE Supply & Trading byly od rána inspekce Evropské komise," potvrdil nicméně agentuře Reuters mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Inspekce se týká Gazpromu i OMV

Návštěvu komisařů potvrdil serveru iDnes manažer Vemexu Hugo Kysilka. "Bereme to jako běžnou kontrolu. Jsme si jisti, že máme vše v pořádku," uvedl. Zájem o Vemex podle něj souvisel s kontrolou v mateřské společnosti Gazprom Germania. Podle deníku Fox Business inspektoři prověřili všechny pobočky Gazpromu ve střední a východní Evropě.

Zástupci ruského energetického podniku ovšem kontroly označili za běžné praktiky. "Podobné inspekce proběhly v našich kancelářích už v roce 2005 a na nic se při nich nepřišlo," uvedl odborník z vedení společnosti.

Vyšetrování se týká i Slovenska a společnosti SPP. "Ano, dnes ve společnosti byli komisaři a uskutečnili zde prohlídku," potvrdil pro slovenské Hospodářské noviny nejmenovaný zdroj z SPP.

Mezi podniky, které se zástupci Komise rozhodli prověřit, patří také německý E.ON, rakouský OMV nebo bulharský Overgas. Podle deníku Financial Times se inspekce uskutečnily celkem na dvaceti místech v deseti zemích Evropské unie.

Brusel se domnívá, že si firmy mohly trh "rozparcelovat" prostřednictvím dohod, které by mohly být v rozporu s unijním právem. Navíc se obává i toho, že si stanovovaly díky dohodám neúměrně vysoké ceny.

Komise v prohlášení rozeslaném novinářům nicméně napsala, že podobné razie jsou předběžným krokem při vyšetřování možných porušení pravidel volné hospodářské soutěže. To ale ještě neznamená, že kontrolované společnosti normy opravdu porušily. To se ukáže až během dalšího šetření. K jeho dokončení nemá komise žádné pevně stanované termíny.

 

Právě se děje

Další zprávy