Věřitelé schválili prodej Sazky, bude patřit PPF a KKCG

Zdeněk John
26. 9. 2011 16:15
Insolvenční správce oficiálně vyhlásil za vítěze tendru miliardáře Kellnera a Komárka
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věřitelský výbor loterijní společnosti Sazka schválil prodej zkrachovalé firmy vítězi výběrového řízení, tedy společnostem PPF a KKCG.

Sazka po souhlasu od Městského soudu v Praze bude za 3,81 miliardy korun patřit miliardářům Petru Kellnerovi a Karlu Komárkovi.

Insolvenční správce Josef Cupka v pondělí podepsal kupní smlouvu s firmou Sázková kancelář a.s. (patřící skupinám PPF a KKCG).

Nic na tom nezměnil ani protest České spořitelny, jednoho z členů věřitelského výboru zkrachovalé Sazky, která v pondělí ráno požádala insolvenční soud, aby zastavil prodej této loterijní firmy.

V Cupkou organizovaném tendru neuspěli miliardář Pavel Tykač (nabídl 3,6 miliardy) a holding Synot (0,5 miliardy). Jim Cupka ještě v pondělí vrátí půlmiliardovou jistinu.

Nabídku Penty, která dala najevo ochotu Sazku koupit za pět miliard, označil Cupkův tým za neakceptovatelnou. "Penta nebyla účastníkem řízení, nepodala právně závaznou nabídku," uvedl právník Jan Hrazdíra.

Penta vzápětí vydala prohlášení, že podá žalobu na neplatnost smlouvy uzavřené mezi Sazkou a skupinami PPF a KKCG. Bude to první ze série právních kroků, které připravuje.

Sazka má nejvyšší čas

Předseda věřitelského výboru Josef Novotný označil stav Sazky za takový, že je nejvyšší čas, aby ji převzal nový pán. "Podle informací, které máme od PwC (auditorská firma - pozn. red.), klesá podíl Sazky na trhu. Do konce roku by se mohlo stát, že bude mít stejný podíl jako konkurenční Fortuna," uvedl Novotný.

Fortuně, nové konkurenci na poli číselných loterií pro Sazku, se začalo dařit s koncem prázdnin a rozjetím reklamní a marketingové kampaně sbírat body. Přesněji: tržby od sázejících.

"Argumenty o krizové situaci v Sazce a potřebě rychlého prodeje neobstojí. Tržby Sazky se vyvíjejí příznivě, což mimo jiné potvrdila ve svém prohlášení i Česká spořitelna, která má jako člen věřitelského výboru přístup k informacím o ekonomické situaci podniku," uvedl Martin Danko, mluvčí Penty.

O co jde spořitelně?

Česká spořitelna má obavu, že budou následně soudně zpochybněny kroky, kterými Cupka dosáhl zpeněžení majetku Sazky.

Banka, která v rámci insolvenčního řízení přihlásila pohledávku za Sazkou ve výši 215 milionů korun, proto navrhla, aby souhlas s uzavřením smlouvy dala nová schůze věřitelů, k jejímuž svolání vyzvala insolvenční soud.

PPF a KKCG, většinoví věřitelé Sazky, nyní podezřívají Českou spořitelnu, že se angažuje ve prospěch Penty, která proti tendru vystupuje už delší dobu.

 

"Spořitelna úvěrovala rozjezd číselné loterie Fortuny a dokonce podle našich informací má v zástavě její akcie," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

"Česká spořitelna nefinancuje loterii Fortuna Loto. Samotná Fortuna má od spořitelny úvěr z roku 2008, který souvisí s kurzovými sázkami. Na rozjetí číselné loterie Fortuna použila vlastní zdroje," uvedl mluvčí Penty Martin Danko. Za tento úvěr má spořitelna v zástavě akcie dceřiných společností Fortuny v Česku a na Slovensku, podle Danka jde o standardní postup.

 

Právě se děje

Další zprávy