CNBC: Česko může být Švýcarskem východní Evropy

ČTK ČTK
26. 9. 2011 9:50
Česká republika prý může být investorům svou stabilní měnou bezpečným přístavem

Praha - Česká republika se podle americké televizní stanice CNBC stává uchazečem o titul "Švýcarsko východní Evropy". Alespoň pro investory, kteří hledají nové bezpečné přístavy poté, co právě Švýcarsko kvůli jejich zájmu stanovilo strop pro posilování franku. Česká republika, která má silnou ekonomiku a stabilní měnu, by je mohla nahradit.

"Ekonomický růst v České republice předčí růst mnoha zemí Evropské unie a poměr jejího dluhu vůči hrubému domácímu produktu je jenom 38 procent. A mezinárodní ratingové agentury si zlepšení všimly ve svých výhledech. Na začátku října zemi agentura Standard and Poor's zvýšila hodnocení o dva stupně na AA-, takže je nyní nad několika zeměmi eurozóny včetně Itálie," uvedla stanice zaměřená na ekonomické zpravodajství na své webové stránce.

Citovala přitom názor analytika Simona Quijana-Evanse ze společnosti ING, podle něhož je Česko spíše bezpečným přístavem, což odráží nižší úroková sazba centrální banky než u ECB a relativně robustní měna.

CNBC připomněla, že Česká republika si na rozdíl od jiných zemí střední a východní Evropy nemusí dělat starosti s růstem cen. Inflace tu v srpnu klesla na 1,7 procenta a byla tak pod dvouprocentním inflačním cílem. "Je to Švýcarsko východní Evropy, zvláště po opatřeních švýcarské centrální banky," podotkl Gyula Toth z banky UniCredit.

CNBC nicméně podotýká, že na obzoru mohou být temné mraky, protože ekonomika Německa, jejího hlavního obchodního partnera, se začíná zadrhávat. "Máme za to, že v následujících čtvrtletích bude růst HDP mírný kvůli očekávanému dalšímu zpomalení vývozu," podotkl analytik Vojtěch Benda z ING.

 

Právě se děje

Další zprávy