ČEZ chce být tajný, žádá pomoc Evropy, ale marně

Tomáš Fránek
26. 9. 2011 14:55
Firma chce, aby o ní místo českých soudů rozhodoval Evropský soudní dvůr
Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto.
Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brno -  Energetická společnost ČEZ se za každou cenu snaží zabránit tomu, aby lidé v Česku mohli dostávat informace o tom, co se ve firmě, kde má stát většinový podíl, děje.

A to přesto, že už dva roky ví o průlomovém verdiktu Nejvyššího správního soudu, který rozhodl, že ČEZ je veřejná instituce a informace tajit prostě nesmí.

Ohrožení hospodaření

Argumenty firmy, která se brání zveřejňování informací s tím, že to může ohrozit hospodaření společnosti a způsobit vážné ztráty na burze, soudci Nejvyššího správního soudu označili za hypotetické, nepravděpodobné a za výrazně nadsazené.

Boj s ČEZ o informace vede už několik let občanské sdružení "V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín", které se marně snaží získat dokumentaci a analýzy paliva od firmy Westinghouse.

Podle ekologů to není žádná tajná informace, ale zásadní dokument pro to, aby lidé v okolí elektrárny neměli obavy z jejího fungování.

ČEZ se nyní už potřetí obrátil na Nejvyšší správní soud a chtěl, aby informace poskytovat nemusel. 

Energetická firma požaduje, aby se celý spor, který označuje za zásadní, z Česka dostal na evropskou půdu - tedy aby o něm rozhodl Evropský soudní dvůr.

Žádné poškození

Podle firmy zveřejňování informací poškodí firmu na trhu - konkurenční společnosti informace zveřejňovat nemusí.

Nejvyšší správní soud ale rozhodl, že na předložení sporu Evropskému soudnímu dvoru nemá ČEZ nárok. Argumenty z práva EU soudci neuznali. A potvrdili, že ČEZ je společnost, která lidem musí informace zveřejňovat.

Přesto se celý spor ještě jednou vrací na Městský soud do Prahy. Soud totiž musí nařídit ústní jednání, což neudělal.

 

Právě se děje

Další zprávy