Optimismus je pryč, lidé věří ekonomice stále méně

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 9. 2011 9:22
Důvěru v ekonomiku ztrácí podnikatelé i spotřebitelé
Foto: ČSÚ

Praha - Optimismus z druhé půle loňského roku patří minulosti. Čeští spotřebitelé a podnikatelé podle pravidelného průzkumu Českého statistického úřadu věří domácí ekonomice stále méně.

Takzvaný souhrnný indikátor důvěry, který ČSÚ stanovuje každý měsíc, se snížil od srpna do září o 2,4 bodu, za rok poklesl dokonce o 4,7 bodu. Stále se však drží nad úrovní hodnoty z období nejhlubší krize - tedy z druhé poloviny roku 2008 a roku 2009.

Velký podíl na propadu měli zejména spotřebitelé, u nichž indikátor důvěry poklesl sice meziměsíčně pouze o jeden bod, za rok ale o 11,2 bodu.

Obávají se zejména zhoršení své vlastní finanční situace i obecného zhoršení ekonomických podmínek, vzrostl počet respondentů, kteří čekají růst nezaměstnanosti. Zároveň se spotřebitelé obávají růstu cen.

Podnikatelé ztrácí důvěru v ekonomiku pomaleji v meziročním srovnání, kde statistici zaznamenali pokles o 3,2 bodu, od srpna do září ale indikátor poklesl o 2,4 bodu.

Hodnocení současné situace se zhoršilo v odvětví obchodu a vybraných odvětvích služeb, v průmyslu a stavebních firmách se ve srovnání se srpnem zlepšilo.

 

Právě se děje

Další zprávy