V Česku je už přes 16 tisíc dolarových milionářů

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 9. 2011 17:20
Nejvíce bohatých lidí mají Spojené státy, miliony ale přibývají pomaleji než v Asii.
Foto: Reuters

Paříž - Počet milionářů nepřestal růst ani v loňském roce. Stále více bohatých osob má oblast východní Asie a Tichomoří, zatím co význam Evropy klesá. Vyplývá to ze studie společností Capgemini a Merrill Lynch Global Wealth Management.

Osob, které volně drží více než milion amerických dolarů (v přepočtu 18,28 milionu korun), přibylo i v roce 2010. Celkem jich ve světě bylo 10,9 milionu.

Nejvíce lidí ze skupiny "high net worth individuals" má tak jako v minulých letech Severní Amerika. Na druhém místě skončila oblast východní Asie a Tichomoří bez Japonska - Evropu předběhla jak v počtu milionářů, tak v celkové hodnotě jejich bohatství.

Významně počet bohatých lidí narostl především v Hong Kongu (o 33,3 procenta), Vietnamu, na Srí Lance nebo v Indonésii.

V Česku do skupiny dolarových milionářů loni patřilo 16 200 lidí, což je o 29 procent více než v roce 2009. "Rostoucí počet bohatých lidí v ČR reflektuje fakt, že loni se ekonomická situace mírně zlepšila. Druhým důvodem je to, že v české společnosti se postupně rozevírají nůžky mezi domácnostmi s nízkými a vysokými příjmy," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek.

Nejvíce světového bohatství měly USA

Celkový majetek dolarových milionářů činil 42,7 bilionu dolarů. To je o 9,7 procenta více než o rok dříve. Přes jednu čtvrtinu této částky drželi obyvatelé USA a Kanady.

Největší bohatství hlásí stejně jako v minulých letech USA, následují Japonsko a Německo. Z evropských zemí se mezi nejlepších dvanáct dostaly ještě Velká Británie, Francie, Švýcarsko a Itálie. V top dvanáctce se také poprvé umístila Indie, která z tohoto místa vytlačila Španělsko.

Oproti roku 2009, který se nesl ve znamení pokrmového oživení, se ale růst milionářů a jejich jmění zpomalil.

Kdo má nejvíce milionářek

Věková skladba nejbohatších lidí se v regionech příliš neliší. S výjimkou východní Asie a Blízkého východu je milionářům nejčastěji 56 až 65 let. Na Blízkém východě převládá podíl bohatých v kategorii 46 až 55 let, v Tichomoří byla nejpočetnější skupina ve věku 31 až 45 let.

Více než čtvrtinu ze všech "high net worth individuals", jak se skupina bohatých nazývá, tvořily ženy. Největší podíl na bohaté populaci mají v Severní Americe (37 procent) a v Japonsku. Nejméně jich má Blízký východ (14 procent), ale také Evropa (18 procent).

Meziročně vzrostl i počet super-bohatých, tedy těch, kteří v dolarech drží více než třicet milionů. Jejich počet se zvýšil o 10,2 procenta. Nejvíce jich pochází ze Spojených států.

Růst zpomalily problémy regionů

Za meziroční zpomalení růstu bohatství autoři studie označují turbulence na některých trzíche a narůstající zápas vlád s dluhy veřejných financí. Za hlavní symbol krize považují problémy eurozóny, která během roku 2010 poskytla Řecku a Irsku finanční injekce.

Problémům se nevyhnul ani Blízký východ, který zasáhlo především prasknutí nemovitostní bubliny v Dubaji. Autoři zmiňují také politické nepokoje, které v regionu koncem roku 2010 vypukly.

"Tyto šoky ukázaly, jak bylo dosavadní oživení křehké," uvádí zpráva.

Hlavním motorem je podle analýzy pokračující růst rozvíjejících se ekonomik, především ve východní Asii a Tichomoří s výjimkou Japonska a v Latinské Americe. V Singapuru činil HDP posílilo o 14,8 procenta, v Číně o 10,8 procenta, v Indii o 9,1 procenta a v Brazílii o 7,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy