Trest za hrátky s ČSOB. Rating banky padá dolů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 9. 2011 8:55
Agentura Moody's snížila hodnocení belgické bankovní skupiny KBC
Foto: Reuters

Praha, Brusel - Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila ratingové známky belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC, mimo jiné kvůli zrušení burzovního prodeje akcií dceřiné ČSOB. Agentura svůj krok vysvětlila hlavně zvýšenou nejistotou ohledně schopnosti KBC splatit včas státní pomoc, kterou dostala za finanční krize.

Rating dlouhodobých nadřízených dluhů a ratingy vkladů u KBC klesly o jeden stupeň na A1. Je to pět stupňů pod nejvyšší známkou Aaa.

Moody's se obává, zda bude moci skupina splatit včas státní pomoc a zároveň si udržet kapitálovou přiměřenost na osmi procentech. Tato nejistota vznikla v důsledku změn a odkladů v plánu KBC na prodej aktiv.

KBC uzavřela s Evropskou komisí dohodu, která schvaluje sedm miliard eur (174 miliard Kč) státní pomoci pod podmínkou, že KBC prodá některé majetky. KBC pak ale tento plán se souhlasem komise pozměnila a zejména zrušila plánované uvedení akcií ČSOB na burzu i prodej akcií maďarské K&H Bank. Neúspěchem skončil plán prodeje divize privátního bankovnictví KBL.

KBC chtěla původně uvést na pražskou burzu 30 až 40 procent akcií ČSOB loni v dubnu či květnu. Termín pak postupně odkládala a v červenci akci zrušila. Za tímto krokem jsou podle KBC dopady některých změn v regulaci odvětví a obtíže s prodejem akcií maďarské K&H Bank

KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a Rusku. Skupina zaměstnává zhruba 60 000 lidí a má asi 12 milionů klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy