Růst české ekonomiky příští rok pod 2 %, tvrdí MMF

ČTK ČTK
20. 9. 2011 15:41
Pomaleji, oproti předpokladům, poroste i Slovensko
Foto: Reuters

Washington  - O více než procentní bod snížil Mezinárodní měnový fond  odhad růstu české ekonomiky na příští rok. Z původně odhadovaných 2,9 procenta zbylo jen 1,8 procenta.

Fond to uvedl v aktualizovaném výhledu světové ekonomiky. Letošní rok bude podle této prognózy naopak trochu příznivější, místo dosavadních 1,7 procenta měnový fond české ekonomice předpovídá růst o dvě procenta.

V menším rozsahu, než fond předpokládal, poroste i Slovensko.

S příliš velkými změnami ale MMF nepočítá u spotřebitelských cen. Ve své předchozí prognóze, kterou zveřejnil v dubnu, fond odhadoval inflaci letos i příští rok na dvě procenta. Nyní předpokládá, že v letošním roce se ceny pro spotřebitele zvýší o 1,8 procenta a příští rok o dvě.

Jedině nezaměstnanost bude v lepších číslech 

Lépe, než měnový fond předpokládal, by se měla vyvíjet nezaměstnanost. Její míra podle MMF letos v průměru dosáhne 6,7 procenta, zatímco dosud ji fond odhadoval na 7,1 procenta. Příští rok se sníží na 6,6 procenta; dosud fond počítal s nezaměstnaností 6,9 procenta.

Slovenská ekonomika bude letos i příští rok pokračovat svižnějším tempem než ta česká, ani Slovensko se ale nevyhne určitému zpomalení. Letos i příští rok hrubý domácí produkt Slovenska vzroste o 3,3 procenta, zatímco v dubnové prognóze fond na letošní rok předpovídal růst o 3,8 procenta a v příštím roce 4,2 procenta.

Letos budou mít Slováci míru inflace ještě vysoko nad třemi procenty, ale v příštím roce by jim podle MMF měla prudce klesnout a dostat se pod hranici dvou procent. Nezaměstnanost by měla klesat, jak fond předpovídal, ovšem pomaleji.

Také globální ekonomika poroste pomaleji. Nyní MMF její růst odhaduje jen 4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy