Padl poslední verdikt. V pátek získá Sazka nového pána

Zdeněk John
21. 9. 2011 17:20
Městský soud v Praze zamítl návrh Gladiolu, aby byl zrušen tendr na Sazku
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Městský soud v Praze zamítl návrh společnosti Gladiolus, tedy Penty a eInvestu, aby byl zastaven prodej zkrachovalé loterijní firmy Sazka.

Padla tak poslední překážka k tomu, aby v pátek mohl insolvenční správce Josef Cupka rozlepit obálky s nabídkami na koupi Sazky a později vyhlásit vítěze veřejné soutěže.

"Zatím žádná oficiální nabídka nepřišla, ale to se do pátku změní, ještě je čas" řekl Aktuálně.cz Cupka. Vítěze tendru chce vyhlásit v podstatě okamžitě poté, co se po rozlepení obálek ukáže, kdo nabídl za Sazku nejvíc.

Dnes také Vrchní státní zastupitelství shledalo, že podmínky výběrového řízení na prodej loterijní společnosti Sazka stanovené insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou neodporují zákonu. ČTK to dnes řekla mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová s tím, že úřad vycházel z informací v insolvenčním rejstříku.

Podle dosud známých informací se do soutěže přihlásí tři subjekty.

Tři zájemci. Všichni miliardáři

1. Dvojice miliardářů Kellner a Komárek prostřednictvím firmy, v níž jejich PPF a KKCG budou mít poloviční podíl. Jméno této firmy obě skupiny dosud tají. Kellner a Komárek o Sazku usilují od samého počátku jejích potíží a patří k největším věřitelům firmy.

2. Do hry se dostane také Ivo Valenta a jeho Synot, který už v loteriích a hazardu podniká.

3. Třetím je pak překvapivě miliardář Pavel Tykač, který chce minimálně jako finančník v pozadí do boje o Sazku vstoupit.

Jistina složená v bance

Tyto tři skupiny složily půlmiliardovou jistinu do J&T Banky, což byla základní podmínka Cupkova tendru. Do pátku pak musí doručit insolvenčnímu správci obálku s nabídkovou cenou a zároveň potvrzení, že kupní cenu složily opět do J&T Banky.

O Sazku usiluje současně ještě Penta, ale ta se kvůli nesouhlasu s podmínkami tendru odmítá zúčastnit. V pátek proto složí svou obálku s nabídkovou cenou nezávislému notáři a peníze do Komerční banky.

Cupka už dříve Aktuálně.cz řekl, že za těchto okolností nebude moci k nabídce Penty přihlížet, protože nesplní soudem schválené podmínky tendru.

Nesouhlas Penty

Penta za krajně nezvyklé označuje hlavně složení půlmiliardové jistiny do banky, kterou považuje za spřízněnou s PPF, svým konkurentem v boji o Sazku, ale třeba také pokutu ve výši 1,5 miliardy, kterou by musel vítěz soutěže zaplatit, pokud by nezískal později souhlas antimonopolního úřadu s převzetím Sazky.

Znalecký posudek firmy Ernst&Young ocenil Sazku na 3,57 miliardy korun. Shodou okolností podobnou částku už dříve nabídla za Sazku její konkurence, sázková společnost Fortuna patřící Pentě, pokud by se Sazka prodávala v dražbě.

 

Právě se děje

Další zprávy