Experti České spořitelny: Řecko měli vyloučit už dávno

Ekonomika Ekonomika, investicniweb.cz
21. 9. 2011 15:06
Rozhovor s finančními experty Investiční společnosti ČS o investování za krize
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Využijte krizi k tomu, abyste vydělali. Jde to, i když rozhodování, kam investovat, je složitější.

Generální ředitel Investiční společnosti České spořitelny Martin Burda a hlavní manažer portfolia Štěpán Mikolášek prozradili v rozhovoru, jak na to jdou profesionální investoři ve firmě patřící pod banku s největším počtem klientů v tuzemsku, v České spořitelně.

Co dnes nejvíce znepokojuje investory v souvislosti s dluhovou krizí v Evropě?

Martin Burda: Problémem je především to, že nic neřeší status quo. Za to, v jaké jsme dnes situaci, může vedení Evropské unie. Jsem hluboce přesvědčen, že kdyby Řecko vyřadili z EU v době, když problémy začaly, a otevřeně řekli, že Řecko není stát, který má na to být součástí měnové unie, jsme dnes v mnohem lepší situaci.

Čeká nás v blízké době krize podobná té z roku 2008, po pádu Lehman Brothers?

MB: V podstatě se čeká na to, až to někoho položí. Mezibankovní trh je hlavním indikátorem toho, zda se dostaneme do nějaké větší krize. K zamrznutí trhu dochází v horizontu dní, což si dobře pamatujeme z roku 2008. Na finančních trzích je řada institucí, které si už dnes nemohou za rozumnou cenu obstarat likviditu, a až to někoho položí, začneme řešit, zda portugalská nebo španělská vláda má na to, aby z toho takovou instituci "vysekala". Bezprostředně bude následovat několikadenní scénář, kdy si mezibankovní trh opět přestane důvěřovat.

Pozorujete výraznější paniku mezi klienty?

MB: V průběhu srpna jsme rozhodně zaznamenali větší nervozitu, došlo k výběrům nejen z akciových fondů, ale v podstatě ze všech typů produktů. Nicméně důvěra se paradoxně nejrychleji vrátila k akciovým fondům. Lidé využívají nízkých cen na trzích.

Myslíte si tedy, že akcie jsou nyní velmi atraktivně ohodnoceny a investoři by neměli váhat s nákupy?

MB: Ceny jsou teď opravdu extrémně nízké. V řadě aspektů jsme oceněni na úrovních krize z roku 2008. Příčinou je ta ohromná nejistota. Investoři odcházejí z trhu jen proto, že chtějí počkat, až bude situace jasnější. A to bude, až Evropská unie vyřeší dluhový problém.

Jakou nejvhodnější cestu by investoři měli při vstupu na současné trhy zvolit?

MB: Během každého krizového období je nejlepším přístupem pravidelné investování. Ať už jde o investování po několika částkách, když jste zkušenější investor, nebo vyloženě o pravidelné úložky každý měsíc. V průběhu krize zaznamenáte větší výnosy, než kdybyste investovali jednorázově. Při pravidelné investici těžíte z toho, že dokupujete za levné ceny.

Česko jde trochu proti proudu. Co stojí za posilováním důvěry v českou ekonomiku na finančních trzích?

Štěpán Mikolášek: Samozřejmě je za tím vším potřeba vidět stav lokálního bankovního sektoru. Česká republika má tu výhodu, že je bankovní sektor v perfektní kondici, což nelze říct o velkých zemích eurozóny, kde banky drží hodně dluhopisů slabších států. Při případném řešení dluhové krize formou defaultů to pro ně bude nepochybně znamenat nutnost určitého zásahu do kapitálu bank.

A jak tedy vidíte akcie do budoucna?

ŠM: V současnosti jsme hodně závislí na tom, zda a co se urodí v hlavách politiků, a proto je jakékoli krátkodobé časování nesmírně těžké. Z toho vychází ta vysoká míra nejistoty. Rizika jsou hodně velká a sebedůvěra investorů je historicky oslabená.

Celý rozhovor najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy