Největší banku mají stejně jako loni Francouzi

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 9. 2011 13:46
Do desítky největších bank se poprvé dostala Čína
Foto: Reuters

New York - Více než polovina z desítky největších bank pochází z Evropy. Vyplývá to z žebříčku finančního časopisu Global Finance, který banky srovnal podle celkového objemu aktiv.

Největší bankou co do objemu aktiv je podle autorů žebříčku stejně jako v minulém roce francouzská BNP Paribas. Ta drží téměř 2,7 bilionu amerických dolarů. Na druhé místo se dostala německá Deutsche Bank, následuje britská HSBC Holdings.

Kromě bank z Evropy a USA se do desítky největších poprvé dostala také jedna čínská finanční instituce. Tamní ICBC se z loňské jedenácté pozice posunula na deváté místo.

Hodnota aktiv je stejná jako vloni

Francouzská Société Générale, která vlastní tuzemskou Komerční banku skončila na devatenáctém místě s aktivy v hodnotě 1,5 bilionu dolarů. Oproti loňskému roku si pohoršila o dvě příčky.

Skupina KBC, pod kterou spadá ČSOB, ani matka České spořitelny Erste Group se do první padesátky nedostaly.

Celková hodnota aktiv se navzdory turbulencím na světových trzích nezměnila, stejně jako v minulém roce se pohybovaly na úrovni 61 bilionů dolarů. Více než deset procent z toho přitom představovala aktiva šesti čínských bank, které se mezi nejlepších padesát dostaly.

 

Právě se děje

Další zprávy