Nejvýkonnější vykradači chat jsou ve středních Čechách

Ekonomika Ekonomika
20. 9. 2011 11:03
Kromě zlodějů ohrožuje opuštěné chaty v zimě i počasí.
Až na výjimky jsou chatové osady v zimě opuštěné. Ilustrační foto.
Až na výjimky jsou chatové osady v zimě opuštěné. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Zatímco chataři a chalupáři s přicházejícím podzimem opouštějí svá prázdninová sídla, opačným směrem míří k jejich smůle zloději.

Jak ze statistik zjistili zástupci ČSOB Pojišťovny, v zimě je vloupání do chat a chalup až dvakrát častější než v době letních prázdnin.

"Často se přitom stává, že tyto škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po 'zimním spánku' opět poprvé vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu," uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Na severní Moravě je letos už tolik vloupání, co za celý loňský rok 

Nejaktivnější jsou přitom zloději ve středních Čechách. Právě v tomto kraji se stala podle údajů policie plná čtvrtina všech vloupání do chat a chalup v prvních sedmi měsících letošního roku (celkem 750 případů).

Další kraje si drží výrazný odstup s 263 případy v Plzeňském, 256 v Moravskoslezském a 250 v Jihomoravském kraji.

Podle statistik pojišťovny i policie vloupání do rekreačních objektů v posledních letech přibývá. Například v Moravskoslezském kraji bylo letos do července vykraden téměř stejný počet chat a chalup jako za celý loňský rok.

Nejvíce ohrožena jsou přitom zjevně sezónní obydlí, kde majitelé nemohou pobývat v zimě. Proto policisté doporučují takové chaty alespoň jednou měsíčně zkontrolovat nebo se například se sousedem na pravidelné kontrole domluvit.

Kromě zlodějů ohrožuje podle pojišťovny opuštěné chaty hlavně počasí, například vichřice, krupobití nebo sněhové závěje. Čím déle zůstanou škody nedhaleny, tím dražší se pak pro majitele chaty stávají.

 

Právě se děje

Další zprávy