Na věřitele Porcely Plus zbyly jen desítky milionů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 9. 2011 16:49
V insolvenčním řízení získala Porcela čtvrt miliardy korun
Příliš málo majetku zbylo pro věřitele
Příliš málo majetku zbylo pro věřitele | Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Čtyřicetkrát méně peněz než by bylo potřeba k uspokojení všech věřitelů, zůstalo v majetku společnosti Porcela Plus.

Zatímco závazky Porcely krátce před zahájením řízení před třemi lety přesahovaly 1,2 miliardy korun, bude uspokojeno jen minimum z nich. K rozdělení totiž zbylo jen zrhuba 29 milionů korun.

Vyplývá to z konečné zprávy k řízení, která byla zveřejněna v insolvenčním rejstříku.

Příjmy Porcely v insolvenčním řízení byly 255,1 milionu Kč. To bylo zhruba o 20 milionů Kč více než přihlášené pohledávky věřitelů. V řízení byl prodán například nemovitý majetek za 8,5 milionu Kč nebo movité věci za pět milionů korun. Materiál a zásoby zboží byly oceněny zhruba na 32,2 milionu Kč, vymožené pohledávky přesáhly 80 milionů Kč a vrácený nadměrný odpočet daně z přidané hodnoty byl přes 6,5 milionu Kč. Výdaje z majetkové podstaty poté překročily 222 milionů Kč.

Přednost budou mít zamětnanci a stát

Mezi zveřejněnými pohledávkami věřitelů Porcely Plus, které souvisely s insolvenčním řízením, dominovaly nároky majetkově spřízněných společností. Byla to například sklářská skupina Bohemia Crystalex Trading a dále dceřiná skupina Karlovarský porcelán, hlavní výrobní podnik celého koncernu. Do Porcely Plus patřily ještě novoborský Crystalex, Sklárny Kavalier Sázava, Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady.

Právě z firmy Karlovarský porcelán se podařilo prodat téměř veškerý nemovitý i movitý majetek. "Do skončení konkurzu a vymazání KP z obchodního rejstříku uplyne ještě řada měsíců," uvedl insolvenční správce KP Tomáš Čermín. Řekl, že nyní čeká na uzavření konkurzu Porcely Plus a uspokojení jejich věřitelů. "Poté musí být vyplaceni zaměstnanci, úřady práce nebo finanční úřad," dodal.

Sklárny a porcelánky zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus zaměstnávají tři roky po pádu skupiny 3100 lidí. Je to méně než polovina ze 7000 pracovníků, které zaměstnávaly na podzim 2008, kdy bylo ve většině z nich zahájeno insolvenční řízení. Dnes už mají všechny firmy nové vlastníky, kteří za ně zaplatili přes miliardu korun. Podniky jsou ziskové, i když jejich tržby jsou dnes podstatně nižší než kdysi.

 

Právě se děje

Další zprávy