Pád pražské burzy táhne ČEZ a bankovní emise

ČTK ČTK
19. 9. 2011 17:04
Burzovní index je nejníž od července 2009.

Praha - Pražský akciový trh v úvodu týdne dál propadá, hlavní index PX se dostal nejníže od července 2009. Kolem jedenácté hodiny oslabil o 2,54 procenta na 926,4 bodu. Odpoledne pád pokračoval, celkem dosáhl oproti pátku 4,53 procenta a zůstal na 907,4 bodech.

Nedařilo se většině akcií, burzu táhla dolů především energetická společnost ČEZ, která ztratila přes 3,3 procenta, a bankovní emise. Komerční banka spadla o více než 4,6 procenta, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Velké ztráty zaznamenala i společnost AAA a CETV. Naopak v zisku se obchodovaly nakonec akcie dopoledne ztrácející Erste Bank a také například Philip Morris ČR.

Podobný vývoj lze podle Pavola Mokoše z Patria Direct vidět i na okolních trzích. Upozornil, že v poslední době jsou na pražské burze pondělky velmi slabé. Index PX totiž v pondělí oslabil již pětkrát po sobě.

Akcie ČEZ klesaly dopoledne o 3,71 procenta na 713,50 Kč, což je nejnižší úroveň od března 2009, poznamenal Mokoš. Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro dnešní deník Mladá fronta Dnes vysvětloval důvody, proč se rozhodl odvolat Martina Romana z čela ČEZ, a uvedl, že personální změny by měly pokračovat, a to kvůli "rozpačitým výsledkům mnohých zahraničních akvizic".

Mokoš zmiňuje, že vláda by v tomto týdnu měla rozhodovat o další budoucnosti emisních povolenek a ministr financí Miroslav Kalousek stále brojí proti jejich bezplatnému přidělování.

Poté, co dvoudenní zasedání evropských ministrů financí nepřineslo žádné nové návrhy na řešení evropské dluhové krize, výrazně zlevňují evropské bankovní tituly.

 

Právě se děje

Další zprávy