Průlom: České banky musí pojistit i slovenské úspory

Tomáš Fránek
19. 9. 2011 12:55
ČSOB u Nejvyššího soudu prohrála spor o pojištění peněz na Slovensku
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Fond pojištění vkladů, do kterého tuzemské banky musí povinně posílat peníze, především aby kryly případný krach některé z nich, se nejspíš dočká dalších desítek milionů korun.

Jde o případ jedné ze tří největších bank v Česku, Československé obchodní banky (ČSOB). V precedenčním sporu mezi touto bankou a fondem totiž Nejvyšší soud rozhodl, jak to bude se zmíněnou sumou, kterou měla banka zaplatit z pojištění vkladů za peníze klientů uložené ve slovenských pobočkách.

V tomto případě vůbec nejde o to, že by ČSOB měla nějaké potíže. Běží o to, že na Slovensku a v Česku jsou rozdílné podmínky pro jištění vkladů. Na Slovensku přísnější na klienty a měkčí pro banky, v Česku naopak.

Soud nyní svým verdiktem rozhodl, že na to klienti ČSOB, kteří si peníze uložili na Slovensku, nemají doplácet. Jinak řečeno: české bankovní domy musí v Česku platit pojištění proti krachu bez ohledu na to, jestli si peníze u nich lidé uložili v tuzemsku nebo v zahraničních pobočkách. Například na Slovensku.

ČSOB pojištění platila na Slovensku, tam ale náhrada v případě bankrotu byla vždy nižší než v Česku.

"Zákon o bankách nečiní rozdílu mezi vklady v České republice a vklady u poboček tuzemských bank, umístěných v jiných státech," rozhodl senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Petrem Šukem.

Nižší ochrana na Slovensku

Nejvyšší soud tak změnil názor Městského soudu v Praze, který rozhodl, že ČSOB dostala licenci od Národní banky Slovenska, a český fond tak nemá na peníze za pojištění nárok. Podle soudců pražského městského soudu je navíc část nároků fondu promlčená (šlo o pojištění od roku 2002).

Fond se kvůli neúspěchu ale ve sporu obrátil na Nejvyšší soud.

Nejvyšší soud celý spor označil za zásadní. 

A banka měla za peníze uložené na Slovensku platit pojištění v Česku. "Systém pojištění vkladů se vztahuje na veškeré pohledávky z vkladů u tuzemských bank bez ohledu na to, zda jde o vklady v tuzemsku, či o vklady u zahraničních poboček tuzemských bank. A veškeré tyto vklady jsou také podkladem pro výpočet výše příspěvku banky do Fondu pojištění vkladů," rozhodli soudci.

Bez významu

Podle nich banku neomlouvá ani to, že dobrovolně platila do slovenského systému pojištění vkladů. "To nemá pro posouzení žádný význam," rozhodli soudci.

O tom, kolik bude ČSOB muset za pojištění vkladů na Slovensku do fondu nakonec zaplatit, musí soudy rozhodnout znovu.
Nejvyšší soud totiž potvrdil, že placení části peněz je už promlčeno. Soudy tak musí celý případ znovu projednat a rozhodnout, jak velká částka podléhá promlčení a která část plateb už ne.

Do Fondu pojištění vkladů ze zákona povinně přispívají všechny banky, stavební spořitelny a družstevní záložny se sídlem v České republice.

V případě, kdy Česká národní banka oznámí, že libovolná z těchto institucí není schopna dostát svým závazkům, vyplatí Fond pojištění vkladů všem fyzickým a právnickým osobám 100 % jejich vkladů, a to včetně úroků, až do výše 100 000 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy