Nečas o ČEZ: Roman ode mě věděl, že s ním dál nepočítám

Domácí Domácí, Tereza Šídlová
15. 9. 2011 18:30
Mandát v čele energetického gigantu ČEZ Romanovi končil v únoru příštího roku
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Jan Langer

Praha/Tel Aviv - Premiér Petr Nečas poodkryl okolnosti odchodu Martina Romana z postu ředitele energetického gigantu ČEZ.

V první srozumitelné reakci po středečním oznámení Romanova odchodu řekl, že s prodloužením mandátu tohoto manažera v čele polostátní společnosti nepočítal.

"Martin Roman to ode mě věděl," prohlásil ministerský předseda během rozhovoru na návštěvě v Izraeli. Novinářům, kteří ho doprovázejí, pak odpověděl na několik otázek.

Mimo jiné uvedl, že plně podporuje Daniela Beneše, který Romana ve vedení firmy nahradil. 

Měl jste vliv na odchodu Martina Romana?

Vzhledem k tomu, že o šéfovi ČEZu rozhoduje předseda vlády, vliv jsem na to samozřejmě měl. Panu Martinu Romanovi končil v únoru mandát v představenstvu firmy a mohu říct, že jsem nepočítal s jeho prodloužením. To ode mě také Martin Roman věděl. A bývá zvykem u podobných velkých společností řešit tuto věc s dostatečným předstihem několika měsíců. ČEZ není žádná sodovkárna nebo pekárna.

Co stojí za jeho odchodem?

Martin Roman představuje jistou etapu v rozvoji ČEZu. Etapu poměrně dynamických a zahraničních akvizic. Chtěl bych připomenout, že ČEZ se za dobu jeho působení stal jednou z pěti největších evropských energetik, nicméně tato etapa svým způsobem skončila. Dlouhodobě i v dialogu s vedením ČEZu prosazuji, aby se ČEZ více zaměřil na domácí energetickou scénu tak, aby se stal strategickým klíčem k energetické bezpečnosti České republiky.

Hraje v tom roli dostavba Temelína?

Souvisí to s tím, co jsem říkal. Skončila jedna etapa rozvoje ČEZu. Teď nastává druhá, kdy ČEZ má být klíčovou komponentou, co se týká strategické energetické bezpečnosti. Dostavba Temelína bude klíčovým úkolem. U všeho, co s ní souvisí, by měl  být jeden člověk, který bude mít tuto věc na starosti a bude o ní rozhodovat. Také počítáme s tím, že v tom procesu trochu změníme model, který jsem dosud používali ve vazbě k ČEZu a k dostavbě Temelína. Počítám s větší vahou a úlohou vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína pana Bartušky.

Podporujete nového šéfa Daniela Beneše?

Musím říct, že mě zajímají především manažerské schopnosti, oddanost firmě, jasný pohled. Měli jsme poměrně dlouhé rozhovory s panem Benešem, které se týkaly dalšího rozvoje ČEZu a temelínského projektu. Považuji ho za kvalitního a kompetentního člověka.

 

Právě se děje

Další zprávy