Změna nezměna. Odchod Romana snížil akcie ČEZ jen mírně

Karel Toman
15. 9. 2011 12:30
Okolnosti odchodu budí nejistotu, může ale znamenat i posílení Romanova vlivu v ČEZ
Foto: CSR Fórum

Praha - To, co se ve čtvrtek ráno dělo s akciemi na Pražské burze, se moc často nevidí.

Kolem jedenácté dopoledne svítila investorům na monitorech jediná červená šipka. Akcie tradičního tahouna pražské burzy, polostátního energetického kolosu ČEZ, klesly tou dobou o necelé procento. Všechny ostatní tituly od AAA Auto po VIG u sebe měly zelenou šipku, jak jejich akcie posilovaly.

Investoři tak reagovali na včerejší zprávu, že Martin Roman po sedmi letech přepouští své křeslo generálního ředitele dosavadnímu výkonnému řediteli Danielu Benešovi.

Pokles akcií ale zřejmě nebude trvat dlouho. Změna to je totiž sice nečekaná, ale ne zásadní. A pro ty, kteří v Romanovi vidí garanta úspěchu společnosti ČEZ "za jakéhokoliv režimu", možná ani není k horšímu.

Nečekaný odchod budí nejistotu

"Na investory bude tato informace alespoň zpočátku působit negativně. Martin Roman stál u největšího rozkvětu firmy a investoři ho vnímají jako velice úspěšného manažera, který ji někam dovedl," podotkl Bohumil Trampota z J&T Banky.

"S poklesem je spojená určitá nejistota ohledně toho, co se bude dít a co je skutečnou příčinou odchodu Martina Romana. Obecně se neočekávalo, že by Martin Roman měl skončit ve funkci," míní analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora.

Na druhou stranu lze ale odchod Romana interpretovat naopak jako posílení jeho vlivu ve firmě. Odešel totiž do čela dozorčí rady - tedy orgánu, který by měl ve firmě alespoň teoreticky prosazovat zájmy majoritního vlastníka, kterým je se 70 procenty akcií stát.

Na jeho místo zase míří jeho někdejší spolužák a od roku 2004 loajální spolupracovník, dosavadní výkonný ředitel a "dvojka" v ČEZu Daniel Beneš.

Čeká ČEZ změna nezměna?

"To je myslím důvod, proč akcie neklesají nijak dramaticky. Ta reakce je sice negativní, ale jen mírně. Změna totiž není nijak radikální, v očích investorů by tak měla být integrita fungování ČEZu zachována," odhaduje Sýkora.

Lidové noviny ve středu na svém webu informovaly, že nejpozději do týdne odvolá Martina Romana premiér Petr Nečas. Chce prý, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

"Ano, odcházím z této funkce na vlastní žádost," uvedl Martin Roman ve vyjádření pro Aktuálně.cz.

Skutečné důvody Romanova odchodu zatím nejsou známy. To, že jeho pozice v ČEZu oslabena nebude, si myslí například Strana zelených.

"Přesun Martina Romana do čela dozorčí rady ČEZ neznamená bohužel nic jiného, než zachování jeho vlivu na vývoj české energetiky," napsala strana ve svém komentáři ve středu večer krátce poté, co se informace o Romanově odchodu objevila.

 

Právě se děje

Další zprávy