Martin Roman: Končím v čele ČEZu, odcházím sám

Ekonomika Ekonomika
14. 9. 2011 20:00
Martin Roman má nově vést dozorčí radu firmy, v čele firmy ho nahradí Daniel Beneš
Martin Roman
Martin Roman | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení energetické společnosti ČEZ čeká personální změna na nejvyšším postu. Generální ředitel státem kontrolované firmy Martin Roman v nejbližších dnech ve funkci skončí

"Ano, odcházím z této funkce na vlastní žádost," uvedl Martin Roman ve vyjádření pro Aktuálně.cz.

Lidové noviny, které zprávu na svém webu přinesly jako první, uvedly, že nejpozději do týdne odvolá Martina Romana premiér Petr Nečas. Chce prý, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Nečas to však nemůže udělat přímo, ale prostřednictvím zástupce státu v orgánech společnosti, tedy představenstvu nebo na mimořádné valné hromadě.

Z čela firmy do dozorčí rady

Jak na tuto zprávu zareagují investoři se může ukázat až ve čtvrtek. Informace o Romanově konci totiž přišla až po uzavření burzy, kde se s akciemi ČEZ obchoduje. Hodnotě ČEZu v poslední době nejvíc "ublížily" spekulace o tom, že stát přestane energetickým firmám rozdávat ekologické povolenky, ale že je bude prodávat.

O odvolání Martina Romana se mezi manažery průmyslových firem, s nimiž Aktuálně.cz tuto otázku probíralo, mluví už delší dobu.

O stejném kroku údajně uvažoval už premiér úřednické vlády Jan Fischer, ale nakonec se k němu neodhodlal.

Okolnosti, za jakých má ale Martin Roman odejít, ukazují, že nejde o odvolání "natvrdo". Martin Roman totiž v ČEZu nekončí úplně. Povede dozorčí radu firmy.

Beneš místo Romana

Novým generálním ředitelem se navíc stane současný výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš, tedy člověk z úzkého pracovního okolí Martina Romana.

O Romanově odchodu z čela firmy spolu jednali premiér Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Dohodli se na tom naprosto bez problému," dodal Aktuálně.cz zdroj z blízkého okolí ministra financí. Potvrdil i jméno nového ředitele a přesun Romana do čela dozorčí rady. "Zachová se tím manažerská kontinuita," komentoval to náš zdroj.

Třetí koaliční partner - Věci veřejné - o plánované změně nevěděl. "Je to pro mne naprostá novinka, nemám o tom žádnou informaci. Koaličně jsme to nepředjednávali a nic nenaznačoval premiér ani dnes na vládě," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně vlády Karolína Peake z Věcí veřejných.

Opoziční ČSSD bude chtít po vládě vysvětlení, podle jakých kritérií byl vybrán nový ředitel ČEZ. "Mnoho dosavadních perzonálních kroků Nečasovy vlády bylo chybných či dokonce skandálních, je tedy otázka, co můžeme od této nekompetentní vlády čekat v případěperzonálních změn v ČEZ," řekl Aktuálně.cz předseda strany Bohuslav Sobotka.

Dozoruje už burzu i vlaky

Martin Roman je generálním ředitelem ČEZ od 1. dubna 2004. Kromě toho je například členem dozorčích rad Českých drah nebo Pražské burzy, na které se s akciemi ČEZu obchoduje na hlavním trhu.

V průběhu svého působení v této firmě si dokázal vydělat stovky milionů korun, především díky motivačnímu programu, který dříve umožňoval členům vedení ČEZ nakupovat za výhodných podmínek akcie firmy. 

ČEZ je pro státní rozpočet pravidelným dodavatelem miliard korun. Z loňského rekordního zisku 51 miliard korun získal stát v podobě dividendy 18,8 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy