O Sazku se hlásí duo K+K, Synot a jedno překvapení

Zdeněk John
14. 9. 2011 14:35
Insolvenční správce Cupka registruje tři závazné nabídky na koupi Sazky
Sídlo Sazky v Praze
Sídlo Sazky v Praze | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do výběrového řízení o zkrachovalou Sazku se insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi přihlásily tři firmy. Všechny složily půlmiliardovou jistinu u banky J&T.

Jednou z nich je podle informací Aktuálně.cz Synot miliardáře Ivo Valenty, tedy společnost, která už v hazardním průmyslu podniká.

Kellner a Komárek jdou napůl

Druhou podle očekávání do boje o Sazku společně vysílají PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka ml. PPF a KKCG se soutěže zúčastní prostřednictvím společnosti, v níž obě investiční skupiny mají poloviční podíl.

Třetí účastník soutěže není zatím znám, ale server ihned.cz přinesl informaci, že jím je firma Charlcoal napojená na podnikatele Pavla Tykače. Vlastníkem Charlcoalu je Charlhold White z kyperské Larnaky.

Cupkova mluvčí Lenka Tichá ve zprávě, kterou oznámila počet účastníků soutěže, jména neuvedla. "Konkrétní jména zájemců o prodej společnosti budou zveřejněna až po definitivním ukončení výběrového řízení, tedy až po otevření obálek se závaznými cenovými nabídkami a vyhlášení vítěze tendru insolvenčním správcem. Důvodem je zamezení jakýchkoliv spekulací a ovlivňování celého průběhu výběrového řízení, které je v rámci svého rozsahu a povahy předmětu prodeje ojedinělé," napsala Tichá.

Penta se drží bokem

Mezi zájemci podle očekávání není žádná firma spojená s Pentou nebo Fortunou, které už dříve za Sazku nabídly 2,5 miliardy, respektive 3,5 miliardy, ale odmítají se Cupkova tendru účastnit kvůli nesouhlasu s jeho podmínkami.

Penta odevzdá svou finanční nabídku na Sazku nezávislému notáři a ve chvíli, kdy vyprší uzávěrka, ji hodlá zveřejnit.

"Ano, na našem postoji se nic nezměnilo, Cupkova tendru se neúčastníme, protože považujeme jeho podmínky za skandální a zvýhodňující předem PPF a KKCG," řekl Aktuálně.cz mluvčí Penty Martin Danko.

Sazka se do finančních potíží, které vedly k jejímu krachu, dostala kvůli neschopnosti splácet dluhy vzniklé výstavbou O2 Arény.  Její hodnotu ocenila ve znaleckém posudku společnost Ernst&Young na 3,5 miliardy korun.

Do 23. září peníze na účet

Insolvenční správce Josef Cupka už informoval věřitelský výbor Sazky, že do výběrového řízení podaly přihlášku celkem tři subjekty. Všichni zájemci o Sazku splnili veškeré podmínky schválené soudem, včetně půlmiliardové kauce.

Tím se zavázaly, že do 23. září podají finální finanční nabídku a zároveň složí celkovou kupní cenu, s níž se chtějí o podnik Sazka ucházet.

 

Právě se děje

Další zprávy