Miliardář mluvil veřejně o korupci, uspěl po 8 letech

Tomáš Fránek
13. 9. 2011 17:00
Ministerstvo financí prohrává spor s miliardářem Alexandrem Seidlem

Brno -  Podnikatel Alexandr Seidl, který patří mezi sto nejbohatších lidí v Česku, se po osmi letech konečně dočkal zastání za svůj názor, ve kterém mluvil o korupci při prodeji pohledávek státu.

Jde o jeden z prvních sporů v Česku, kdy podnikatel poukázal na korupci za strany státních úředníků.

Seidla zažalovala Česká konsolidační agentura (po jejím konci ve sporu pokračuje Ministerstvo financí) za to, že v roce 2003 v České televizi uvedl, že prodej pohledávek provází v Česku korupce státních úředníků.

Tečou tam peníze bokem

"Jsem o tom přesvědčenej, že tam tečou peníze bokem. Některým lidem ze strany konsolidační, kteří se podílejí na prodeji těchto pohledávek," uvedl v televizi Seidl. Tomu ve sporu o prodej pohledávky jedné z firem dala zapravdu i Evropské komise.

O tři roky později se navíc ukázalo, že Seidl měl pravdu, z přijímání úplatku byla obviněna exmanažerka agentury Radka Kafková, označována za nejbohatší českou úřednici. Kafková se přitom jménem agentury proti výrokům Seidla ohradila.

Kafková byla nakonec letos zatím nepravomocně odsouzena za přijetí úplatku ve výši 400 tisíc korun překvapivě jenom na 18 měsíců podmíněně odloženým na zkušební dobu tří let.

 

Přestože se korupce ve státní agentuře při prodeji pohledávek objevila, pražský městský soud i Vrchní soud v Praze Seidla rok po obvinění Kafkové potrestaly. Podnikatel se měl omluvit, soudy neuznaly, že šlo o jeho názor.

Podle soudců došlo k poškození dobrého jména státního úřadu. Jediným úspěchem Seidla bylo to, že nemusel zaplatit milion korun, podle soudců je omluva dostatečná.

"Byť je nesporné, že činnost agentury byla předmětem veřejné kritické diskuse, nebylo prokázáno, že by se zaměstnanci agentury korupčního jednání dopustili," rozhodly soudy rok poté, co byla obviněna Kafková.

Kritika musí být

Seidl se ale dovolal k Nejvyššímu soudu, zaniklou agenturu už ve sporu začalo zastupovat Ministerstvo financí.

 

Podle Seidla výroky, které pronesl, byly názorem, který měl přispět ke kritickému hodnocení práce agentury.  A názor se trestat nesmí.

A to nyní potvrdil i Nejvyšší soud. Senát vedený soudcem Pavlem Pavlíkem uvedl, že v Česku je zaručena svoboda projevu a právo na kritiku. "Kritika jako součást svobody projevu i široké veřejné informovanosti tak tvoří významný nástroj míry a kvality demokracie ve společnosti," rozhodli soudci.

Seidl se sice k činnosti agentury vyjádřil kriticky, soudy ale nevysvětlily v čem vlastně porušil právo na svobodu projevu. A soudci tak vůbec neposuzovali, zda Seidl skutečně agenturu poškodil nebo šlo z jeho strany o oprávněná slova.

Nejvyšší soud proto zrušil oba verdikty, které nařizovali Seidlovi se omluvit, celý případ musí soudy projednat znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy