Žádný návrat do recese, máme dost munice, řekli bankéři

Ekonomika Ekonomika
12. 9. 2011 18:58
Američtí ekonomové i centrální bankéři z celého světa snižují odhady růstu ekonomik
Šéf ECB Trichet
Šéf ECB Trichet | Foto: Reuters

Washington - Ekonomové snížili odhad hospodářského růstu Spojených států pro letošní rok na 1,7 procenta z dříve předpokládaných 2,8 procenta. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Národní asociace podnikových ekonomů (NABE).

Odhad růstu pro příští rok ekonomové podle průzkumu zhoršili na 2,3 procenta z dříve očekávaných 3,2 procenta. Velké obavy mají ekonomové z vysoké nezaměstnanosti, jejíž míra minulý měsíc přesahovala devět procent.

Prognóza amerických ekonomů se tak v jednom shoduje s tím, co v pondělí uváděli představitelé centrálních bank z celého světa. Růst světové ekonomiky sice zpomaluje, podle nich však neexistují žádné známky příchodu celosvětové hospodářské recese.

Bankéři jsou v současném prostředí stále ostražití a připraveni zasáhnout, nicméně podle pondělního prohlášení neplánují žádnou společnou akci na podporu ekonomiky.

"Vůbec nepočítáme s recesí, ale počítáme se zpomalením (hospodářského růstu)," uvedl šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet.

 

Právě se děje

Další zprávy