Pivovary tvrdí: Na vyšší spotřební dani stát nevydělal

ČTK ČTK
9. 9. 2011 11:31
Přes pokles zájmu o tuzemské pivo zůstávají Češi největšími pijáky tohoto moku na světě
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Stát nevydělal a navíc pivovary na to doplatily. To v kostce vyplývá z tvrzení šéfů pivovarského svazu, kteří prezentovali své vyhodnocení dopadu zvýšení spotřební daně uz piva.

Ta se vloni od ledna zvýšila přibližně o padesát haléřů na půllitr.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal tvrdí, že zvýšení spotřební daně se následně odrazilo v poklesu spotřeby tuzemského piva.

"Plánované příjmy, tedy očekávané navýšení fiskálního příjmu ve výši 1,344 miliardy korun, nebyly realizovány a skutečné příjmy činily jen málo přes 345 milionů korun," řekl novinářům Šámal.

Zájem o pivo klesá už od roku 2009

Šámal připomněl, že už v roce 2009 pivovarský obor vykázal pokles produkce o 6,5 procenta. Loni se výroba členů Českého svazu pivovarů a sladoven snížila o dalších osm procent a za prvních sedm měsíců letošního roku se meziročně zvýšila pouze o 0,9 procenta.

"Problém je o to větší, že pokles poptávky po českém pivu ovlivňuje nejen pivovarství a sladařství samotné, ale i návazná odvětví," upozornil.

Kromě zvýšení spotřební daně se tuzemské pivovary potýkají s chabou poptávkou v zahraničí a rostoucím importem piva. "Dovoz levných piv především z Polska, který loni dramaticky vzrostl, se letos prakticky nezměnil. A prozatím lze jen těžko odhadnout, jak ovlivní spotřebu piva avizovaná recidiva ekonomické recese," řekl Šámal.

Stále pijeme nejvíce na světě

Členské pivovary Českého svazu pivovarů a sladoven vyrobily loni 15,7 milionu hektolitrů piva, což bylo o 7,9 procenta méně než v roce 2009. Nejvíce klesla produkce výčepních piv, která byla bezmála o 13 procent meziročně nižší. Výstav členů svazu představuje 84 procent veškeré tuzemské produkce piva.

Přestože v Česku již několik let klesá spotřeba piva, zůstávají Češi největšími pijáky pěnivého moku na světě. Loňský průměr na hlavu a rok dosahoval 134 litrů, což stále Čechy řadí na první místo před druhé Iry.

 

Právě se děje

Další zprávy