Strach z utrácení dusí ceny. Zdražuje bydlení a jídlo

Ekonomika Ekonomika
9. 9. 2011 9:20
Český statistický úřad zveřejnil nové údaje o inflaci
Češi omezují spotřebu, začali šetřit dokonce i na potravinách.
Češi omezují spotřebu, začali šetřit dokonce i na potravinách. | Foto: Karel Toman

Praha - Ceny v tuzemských obchodech stagnují. Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu se spotřebitelské ceny v srpnu snížily oproti červenci o 0,3 procenta, ve srovnání s rokem 2011 stouply o 1,7 procenta.

Inflace tak zůstává velmi nízká a potvrzuje se, že lidé v Česku velmi výrazně omezili spotřebu. Obchodníci si proto nemohou dovolit jít s cenami výš. Podle zjištění ČSÚ o vývoji tržeb obchodníků dokonce Češi šetří už i na potravinách.

"Inflace nadále zůstává na velmi nízké úrovni. Srpen byl měsícem, kdy ceny klesly v řadě tříd spotřebního zboží. Zvýšení sazeb ze strany ČNB se zřejmě nedočkáme hodně dlouho," komentoval první údaje o inflaci Pavel Mertlík z tuzemské pobočky Raiffeisenbank.

Co zlevnilo, co zdražilo

V srpnu zlevňovaly zejména ovoce, zelenina a nealkoholické nápoje. Ceny zeleniny v srpnu klesly o 18,2 procenta.

Největší vliv na to, že v meziročním srovnání ceny rostou, mají výdaje související s bydlením. Vzrostly ceny zemního plynu o 11,5 procenta, elektřiny o 4,8 procenta, vodného o 6,2 procenta, stočného o 5,8 procenta, tepla a teplé vody o 1,6 procenta. Čisté nájemné se zvýšilo o 3,3 procenta, z toho regulované nájemné vzrostlo o devět procent.

Oproti roku 2010 ceny běžného pečiva stouply o 33,7 procenta, chleba o 25,9 procenta, mouky o 42,4 procenta, jedlých olejů o 20,6 procenta, cukru o 27,3 procenta, kakaa o 15,7 procenta a kávy o 26,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy