Nečas připustil: Daně budou muset stoupnout rychleji

Ekonomika Ekonomika
9. 9. 2011 8:44
DPH se může sjednotit na 19 procent, emisní povolenky nebudou jen zadarmo, říká premiér
Foto: Petr Vyoral

Praha - Premiér Petr Nečas připustil, že stát intenzivně promýšlí, jak z kapes daňových poplatníků vytáhnout rychleji víc peněz kvůli tomu, že tuzemská ekonomika zpomaluje svůj růst pod kritickou hranici.

Nečas v rozhovoru pro páteční HN uvedl, že sazba DPH se může sjednotit na 19 procent už v roce 2012, více zdanit se mohou hazardní hry a do třetice emisní povolenky může stát prodávat místo toho, aby je energetickým firmám rozdal.

K rychlejšímu navýšení daní by vládla sáhla v případě, pokud by česká ekonomika rostla pomaleji, než očekává rozpočet - tedy méně než o 2,5 procenta. To je podle analytiků velmi pravděpodobné.

Premiér nenavrhuje jen zvýšit DPH, ale také prodat větší část emisních povolenek, které měly firmy jako ČEZ dostat zdarma. O"bjem povolenek, které by se prodávaly, by mohl být mezi 25 a 35 procenty," řekl listu Nečas. To by do státní kasy přineslo až 16 miliard korun.

Další možností, jak naplnit státní kasu, je podle premiéra zdanění hazardu. Musí se však najít správná mez, aby hazardní firmy z Česka neodešly. "Hazard může být zdrojem vyšších příjmů, ale zdaněné se nesmí přepísknout," řekl Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy